И маме съвпадение в икономическата и финансовата част на програмите.

...
И маме съвпадение в икономическата и финансовата част на програмите.
Коментари Харесай

Мая Манолова: С ИТН имаме съвпадение в икономическата и финансовата част на програмите

И маме съвпадане в икономическата и финансовата част на стратегиите. Основно диалогът беше във връзка с идните краткосрочни и дълготрайни решения, които би трябвало да вземе Народното събрание във връзка с най-уязвимите групи.

Това сподели пред публицисти ръководителят на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме! " Мая Манолова след експертна среща с " ИТН ".

"Коментирахме преизчисляване на пенсиите в две стъпки - от 1 октомври вследствие на актуализация на бюджета, която ще бъде направена през идващия месец, и от 1 януари измененията за пенсиите да продължат, както и поддръжката за най-уязвимите групи ", заяви тя.

"Нашето гледище е минималната пенсия да стане 369 лв., да стигне прага на беднотия, и да бъдат нараснали всички останали пенсии или на база застрахователен приход от някоя от последните години, или с повишение на коефициента на всяка година застрахователен стаж ", уточни Манолова.

"Със сигурност ще има промени от 1 октомври, продължаваме да прецизираме детайлите ", разяснява тя и съобщи, че няма да правят отстъпка да има преизчисляване от 1 октомври и минималната пенсия да е 369 лв., както и поддръжка за фамилиите с деца и за хората с увреждания.

"Няма никакви планове за приватизация на ББР, нито за въвеждане на концесиониране на автомагистралите, съобщи Манолова. Това е ясно, тъй че не сме го и коментирали ", добави тя.

Мария Капон сподели, че изцяло имат съвпадане с данъчната политика, която Има Такъв Народ желае да води, т.е. опазване на 10% корпоративен налог, опазване на плоския налог и включване на необлагаем най-малко, което от "Изправи се БГ! Ние идваме! " са дали обещание, и повишение на прага за регистрация на Данък добавена стойност. Тук е въпрос също на калкулации, при тях в програмата е 100 хиляди лв., при нас е 200 хиляди, ние ще настояваме най-малко да стигнем до европейската инструкция от 165 хиляди, добави тя.

Капон уточни, че са коментирали и децентрализацията - избран % от налога на физическите лица да остава в общината. Тя сподели, че са се разбрали за налог "уикенд ", налог "дивидент " да стане е нула и да бъде понижен данъкът на едноличните търговци.

По тематика "Правосъдие " с "Има подобен народ " /ИТН/ гледаме в една посока,

съобщи по-рано през днешния ден пред медиите Надежда Йорданова от "Демократична България " след среща на експертно равнище за правосъдната промяна с представилите на Има Такъв Народ.

Тя означи, че с сътрудниците си от Има Такъв Народ имат не разлики, а нюанси в някои позиции по правосъдната тематика, като да вземем за пример по някои детайли на Висшия правосъден съвет, прокурорската гилдия, както и елементи по отношение на избора на основния прокурор, какъв да бъде механизмът. Също и при закриване на спецправосъдието, по какъв начин да се уреди статутът на магистратите. Йорданова добави, че диалозите по разнообразни въпроси с "Има подобен народ " ще продължат.

"Обсъдихме нашето виждане за обсега на конституционните промени, които чакаме да се случат. За нас са значими промените в Закон за съдебната власт и Наказателно-процесуален кодекс, които сме внесли, само че сме подготвени на възможни прецизирания и промени в границите на парламентарната процедура ", сподели още Йорданова.

Самоцелно преустановяване на мандата на Висш съдебен съвет слага доста въпроси и проблеми, в това число конституционни, сподели Йорданова и добави, че от "Демократична България " по-скоро гледат с терзание към един подобен метод.

Започна вторият кръг от договарянията за съставяне на ново държавно управление.

След като през почивните дни от "Има подобен народ " седнаха на масата за диалози с другите парламентарно показани партии без ГЕРБ, в този момент консултациите не престават на експертно равнище. Председателят на Народното събрание Ива Митева заяви, че през днешния ден тематиката е правораздаване. Когато минат обособените кръгове от договаряния по всички тематики, ще стане ясно и дали партиите ще поддържат държавно управление на Слави Трифонов.

"Предполагам, че до края на седмицата би трябвало да има подготвен кабинет с имена ".

Това сподели пред медиите Радостин Василев от "Има подобен народ ". Той добави, че е решение на политическото управление дали още веднъж ще му бъде препоръчан министерски пост, като добави, че не знае доверието от него да е снето.

На въпрос дали чака мандатът за сформиране на държавно управление да бъде връчен до края на седмицата от президента, Василев отговори, че това е в прерогативите на президента.

"Когато го връчи, ние сме подготвени, несъмнено сме подготвени, допускам, че сме подготвени ", добави той, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР