И книгите под карантина. Изданията трябва да престоят в изолация

...
И книгите под карантина. Изданията трябва да престоят в изолация
Коментари Харесай

И книгите в библиотеките ще бъдат поставяни под карантина

 И книгите под карантина. Изданията би трябвало да престоят в " изолираност " най-малко 72 часа след връщането им в библиотеката, преди да бъдат още веднъж сложени на рафтовете. Това е записано в новите правила за сигурност, оповестени в уеб страницата на Министерството на културата.

Препоръката за слагане на книгите под наложителна карантина е на Световната здравна организация, обясниха от културното ведомство. А причината е способността на вируса да полепва по повърхности и да се задържа задълго върху тях. За да не се повреди хартията и мастилото на книгите дезинфекцията е невъзможна. Така 3-дневната карантина остава единственият безвреден за читателите вид.

Първият български детски разказ излиза в ново издание след 20 години неявяване от книжарниците. В Националната библиотека са обособили особено място за карантиниране, съобщава NOVA. Така даже еднакъв четец не може да употребява една книга в два следващи дни. За доста гости като Веселина това се трансформира в проблем.

" Работата ми е обвързвана с посещаване на библиотеката, също по този начин пиша и дисертация ", изясни тя.

Неудобството е обезщетено преди няколко дни.  " От петък ние имаме към този момент машина, която дезинфекцира 6 книги за 30 секунди ", описа Ваня Аврамова.

Уредът, наподобяващ микровълнова печка, употребява ултравиолетова светлина, която убива вируса без да поврежда хартията. При по-старите и скъпи издания обаче 3-дневната карантина остава в действие. Засега такава машина има единствено тук в Националната библиотека. Сред другите взети ограничения са ограничаване на престоя на посетителите до най-много 3 часа дневно. Читателите би трябвало и авансово да са декларирали кои книги ще им трябват.

" Въведохме и онлайн доставки - по електронен път имат опция да поръчат до 5 документа на ден. Така че имаме освен консуматори на място, само че и онлайн потебители, които също са значителен брой ", споделя още Аврамова.

В рекомендациите на министъра на културата е и изключване на климатичните съоръжения, разстояние сред читателите от метър и половина, както и възбрана за потребление на компютрите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР