И холандския финансов министър Йерун Дейселблум, и най-влиятелния му европейски

...
И холандския финансов министър Йерун Дейселблум, и най-влиятелния му европейски
Коментари Харесай

Еврогрупата се противопостави на плана на Юнкер за разширяване на еврозоната

И холандския финансов министър Йерун Дейселблум, и най-влиятелния му европейски сътрудник Волфганг Шойбле от Германия се опълчиха на концепцията за " бърза писта " за влизане на нови страни в еврозоната

Миналият четвъртък канцлерът на Австрия Кристиан Керн съобщи нежеланието си да поддържа включването на страни в общата европейска валута, в случай че те не дават отговор на маастрихтските критерии. Още по тематиката
Какво даде обещание Юнкер на Източна Европа

Председателят на Европейската комисия се пробва да затвори пропастта сред старите и новите членки на Европейски Съюз
15 сеп 2017
Австрия се опълчи на концепциите на Юнкер за разширение на еврозоната
14 сеп 2017
Юнкер: Шенген и еврозоната да се отворят за България

Председателят на Европейска комисия непосредствено изиска бързо присъединение към граничното съглашение, до момента в който за еврото предложи предприсъединителен инструмент
13 сеп 2017
Франция ще поддържа желанието на България за влизане в чакалнята на еврозоната
25 авг 2017 Лидерите на Еврогрупата - неофициалният орган, в който министрите на страните, членки на еврозоната, разискват въпроси, отнасящи се до споделените им отговорности по отношение на еврото - се опълчи на визията на ръководителя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер за по едно и също време задълбочаване и разширение на еврозоната в идните години.

Не имам вяра, че страните членки могат да бъдат притиснати да одобряват еврото, не считам, че това е умно или реалистично, е декларирал ръководителя на Еврогрупата и холандски финансов министър Йерун Дейселблум пред медии в Брюксел, представен от euobserver. Вместо това финансовите министри избират да видят усилване на единния паричен съюз, а процесът по разширението му " ще продължи по досегашния метод ".

Хор от съперници

Дейселблум се включи в хора от съперници на визията, която Юнкер показа предходната сряда по време на годишната си тирада пред Европейския парламент за положението на Европейския съюз (ЕС). Тогава ръководителят на Европейска комисия разгласи, че съгласно него всички страни, които в този момент са отвън еврозоната, би трябвало да получат помощ бързо да се причислят към нея, и се опълчи на концепцията на френския президент Еманюел Макрон за обособен парламент на страните, ползващи общата европейска валута. Юнкер още акцентира, че страните би трябвало да бъдат насърчени да се причислят към банковия съюз оптимално бързо, " с цел да се понижат рисковете за банковите системи на някои страни ", и за това би трябвало да бъде основан специфичен присъединителен инструмент за искащите да се причислят страни. В момента България е единствената членка на Европейски Съюз, която към момента не е приела еврото, само че е декларирала предпочитание да се причисли към общата европейска валута.

Миналият четвъртък канцлерът на Австрия Кристиан Керн също съобщи нежеланието си да поддържа включването на страни в общата европейска валута, в случай че те не дават отговор на маастрихтските критерии, тъй като това би довело до евентуални нови дългови рецесии, сходни на гръцката. Такова бе и мнението на немския финансов министър Волфганг Шойбле, който съобщи, че " икономическите условия би трябвало да съществуват и да бъдат изпълнени... или рискуваме стабилността на целия паричен съюз ", след срещата на Еврогрупата.

Еврогрупа против еврокомисия

Реакциите на европейските водачи накараха финансовия комисар Пиер Московиси да отбрани Юнкер от Талин. Там той съобщи, представен от euboserver, че единственото, което ръководителят на Европейска комисия е декларирал в речта си, е, че " вратите на еврозоната би трябвало да останат отворени ", а не че критериите за присъединение би трябвало да бъдат понижени.

Сблъсъкът сред финансовите министри на страните от еврозоната и Европейска комисия не е оригиналност. Еврогрупата постоянно бива обект на рецензии за недемократично и непрозрачно ръководство и твърдо се опълчва на опитите на Европейска комисия портфолиото ѝ да стане част от това на един предстоящ общоевропейски финансов министър. Миналия месец, откакто президентът на неофициалната група отбрани работата ѝ по потушаването на гръцката дългова рецесия, Пиер Московиси написа в блога си, че " Еврогрупата е бледа реплика на демократично тяло ". Мнението на Йерун Дейселблум е противоположно: " Затворените порти, зад които работим, ни оказват помощ да сме по-ефективни ", отговори той на обвиняванията на комисар Московиси.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР