И F-22 Raptor (на снимката), и F-35 Lightning II могат

...
И F-22 Raptor (на снимката), и F-35 Lightning II могат
Коментари Харесай

Защо изтребители все още имат огнестрелни оръжия

И F-22 Raptor (на снимката), и F-35 Lightning II могат да носят ракети, които са в положение да нанесат удар на противников аероплан на над 50 километра разстояние със смъртоносна акуратност. В допълнение към това, водачите са оборудвани с някои от най-модерните технологии в света, с цел да подсигуряват, че могат да се оправят със самолети доста преди те да са опасност за тях самите. Тогава за какво към момента са въоръжени със старомодни оръжия?

F-22, F-35 и други сходни американски самолети са въоръжени с въртящи се картечници, заредени с няколкостотин патрона. И това е по този начин още от началото на 20 век.

Автоматичните оръжия са сериозен съставен елемент за изтребителите от Първата международна война. Като начало военните употребяват най-вече самолети за разузнаване, тъй че има дребна потребност да носят оръжие. Въпреки това, не лишава доста време на водачите от Първата международна война да намерят способи да се убиват един различен във въздуха.

Първоначално те безусловно хвърлят предмети един по различен, само че един път щом стартират да носят револвери и други огнестрелни оръжия със себе си, стартира и конкуренцията във въоръжаването. В последна са инсталирани картечници на самолетите, които са основани особено за да унищожават враговете във въздуха.

Тъй като това са още първите дни на авиацията, самолетите едвам имат задоволително мощ, с цел да носят водача и оръжието; не може да става дума за каквато и да е ризница.

Но до Втората международна война моторите са към този момент развити добре и бронирането става стандарт. Други допълнения като самозатварящи се резервоари за гориво също усъвършенстват надеждността на самолета. В резултат на същия напредък обаче са направени усъвършенствания и в офанзивните оръжия – с цел да се преодолеят тези промени. Патроните на оръдията към този момент са доста по-ефективни в нанасянето на огромни количества вреди. Но защото се изстрелват по-бавно, действителното поразяване на задачата е по-голямото предизвикателство. Така до края на войната доста самолети употребяват композиция от оръдия и по-бързо стрелящи картечници.

 QF-4 Holloman AFB

Една от многото промени, които настъпват в ерата на реактивните самолети, са ракетите въздух-въздух, които, когато работят, са революционно ново оръжие на войната. Самолетите към този момент могат да унищожат зложелател от доста по-далече, без да вземат участие в опасен въздушен пердах.

Докато ранните ракети като Sidewinder сигурно са потребни и имат отличен капацитет, те към момента са нова технология, тъй че надеждността им е под въпрос. Военните обаче са прекомерно уверени във опциите и надеждността им и считат, че огнестрелните оръжия нямат към този момент място в свръхзвуковите въздушни борби на бъдещето. В резултат на това извънредно мощният F-4 Phantom (на снимката) е планиран без вградени такива.

Това решение е скандално потвърдено като неприятно по време на войната във Виетнам, когато F-4 се сблъсква с вражеските МиГ. Взаимодействията сред тези самолети постоянно се трансформират в непосредствен пердах, което прави техните ракети безполезни. F-4, даже когато съумяват да застанат зад противников МиГ, не могат да го смъкват.

След това са направени модификации на F-4, тъй че да може да носи и огнестрелно оръжие на близко разстояние и от този момент съвсем всеки американски изтребител има този нужен инструмент.

Днес технологията и надеждността на ракетите са се подобрили доста, което значи, че съвсем всички убийства се реализират с тях.

Оръжията рядко се употребяват в актуалните борби, само че остават главен детайл в дизайна на самолетите, защото ракетите към момента не са надеждни. Картечницата може да има значимо значение, когато ракетите не могат да се приложат, даже и да е извънредно малко евентуална обстановка през днешния ден.

Както бе упоменато, ракетите са най-вече неефективни на близки дистанции във Виетнам и това е по този начин и през днешния ден, въпреки и в по-малка степен. Някои модерни ракети могат да бъдат безполезни даже на разстояние от по-малко от няколко километра.

Ракетите също са уязвими за противопоставяне – ефикасни ограничения против тях са други ракети, слама и разнообразни електронни устройства. Когато всички други варианти са изчерпани, изстрел от картечница или оръдие може да завоюва борбата.

Без тях самолетите ще би трябвало да се опитат да поддържат несъмнено разстояние, което дава отговор на условията на ракетите, или да влязат в пердах, без подобаващи средства. Поради тези аргументи оръжията към момента са оборудвани с огнестрелни оръжия и евентуално ще продължат да бъдат и в обозримо бъдеще.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР