И двете пътни платна на пътя през Владая ще бъдат

...
И двете пътни платна на пътя през Владая ще бъдат
Коментари Харесай

И двете ленти на пътя през Владая ще бъдат пуснати преди зимата

И двете пътни платна на пътя през Владая ще бъдат пуснати преди зимата, както и пътят Перник - Драгичево - Рударци - Кладница. За това се схванаха на среща при премиера Стефан Янев кметовете от засегнатите обитаеми места с министъра на районното развиване арх.Виолета Комитова. Те бяха водени от кмета на Перник Станислав Владимиров и Мая Манолова от " Изправи се. БГ! Ние идваме! ".

До срещата при премиера се стигна откакто Станислав Владимиров, който е част от Инициативния комитет на президента Румен Радев за преизбирането му, не съумя да се разбере с районния министър за стартирането на пътя.

Пътят през Владая е вторият най-натоварен у нас след автомагистрала " Тракия " с на ден преминаващи приблизително към 30 000 автомобила, уточни Мая Манолова.

Това е 3.4-километров сектор, който обезпечава връзката на Югозападна България със София, и ежедневно се употребява от жителите на Перник, Радомир, Кюстендил, Дупница, Благоевград, Сандански и други обитаеми места.

На 15 октомври ще бъде пуснато ремонтираното платно

Участъкът не е ремонтиран главно в последните 20 години. Работа по пътното платно Перник - София стартира ден преди служебното държавно управление да встъпи в служба - на 11 май. Така цялото придвижване става в прилежащото платно, което е разграничено по средата с конуси. Ефектът е, че в пиковите часове там се образуват километрични колони от коли и има случаи, при които взимането късата другояче права може да отнеме и към час.

В същото време ремонтът на платното от Перник в посока София завърши още в края на юли. Той беше изработен от пътно-поддържащата компания за област Перник - " Пътища Перник " ДЗЗД. След това обаче обектът беше спрян с решение на АПИ. Не се пуска и придвижването по ремонтирания сектор, тъй като няма мантинели и маркировка. И по този начин към този момент над 2 месеца.

Сега районният министър е дала обещание на 15 октомври да бъде пуснато ремонтираното платно с реверсивно придвижване. Неремонтираното платно ще бъде затворено, с цел да се изкърпят многочислените дупки по него и да се приготви пътят за зимата. Така до началото на зимния сезон пътят би трябвало да бъде отворен, е дала обещание арх. Комитова, сподели кметът на Перник Станислав Владимиров.

Регионалният министър не сподели нищо след срещата при премиера, а единствено кимаше утвърдително с глава.

Маркировката и мантинелите нарастват със 350 000 лева за два месеца

Изненадващо слагането на маркировката и мантинелите за довършването на сектора единствено за два месеца са поскъпнали с към 350 000 лева, стана ясно от показаните планове.

В средата на август и.д. ръководителят на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " Ивайло Денчев заяви, че ще са нужни към 600 000 лева за поставеното на Днес показаната сметка от него към този момент беше 946 000 лева Почти всички средства се обезпечават от бюджета на Министерство на регионалното развитие, а единствено 50 000 лева от бюджета на АПИ, сподели инж. Денчев.

Той изясни разликата от към 350 000 лева с това, че сметката през август била експертна, а в този момент е изработен прецизен план на строително-монтажните действия (СМР).

Избират изпълнителя с покана

Все още обаче няма изясненост кой ще слага маркировката и мантинелите. Тепърва следва да бъде оповестена социална поръчка, като тя най-вероятно ще е договаряне с покана до избрани компании, изясни Ивайло Денчев.

По думите му работата не може да бъде предоставена на ДЗЗД " Пътна сигурност - Югозапад ", която има извоюван контракт с АПИ за слагане на ограничаващите системи за Югозападен регион. Причината е, че към този момент е надвишена заложената стойност в контракта с тях, уточни инж. Денчев. В ДЗЗД " Пътна сигурност - Югозапад " влизат компаниите влизат фирмите " Ел Те Ай " София и " КМВ-системи за пътна сигурност " -Перник.

Пътят Рударци - Кладница ще е подготвен преди зимата

Другото реализирано съглашение на срещата с премиера е, че ремонтът на пътя Рударци - Кладница ще завърши преди началото на зимата, заяви Станислав Владимиров.

Това обаче е малко евентуално да се случи, в случай че се съди от оповестените документи по контракта в профила на купувача на АПИ. Началото на ремонта на 9-километровия сектор стартира на 1 ноември 2019 година и по проект би трябвало да завърши за година и половина, т.е. до лятото на 2021 година

Но в хода на ремонтните действия непрестанно пораждат непредвидени обстановки, които не са били отразени в първичния план. Те са свързани с премахването на паважна настилка на територията на естествен парк " Витоша " и замяната ѝ с асфалт. Следва замяна на тръбопровод, който се оказва на 10 - 15 см под пътната настилка, непосочен захранващ кабел за помпената станция на Рударци и за похлупак се появява и свлачище при 4 километър.

И в случай че всички останали проблеми към този момент са решени, този със свлачището повече от половин година остава неуреден. А до момента в който той не се реши, пътят няма по какъв начин да бъде приключен.

По думите на кмета на Перник на срещата при премиера е реализирано единодушие и е стихотворец ангажимент с изпълнителя - " Нивел строй ", да се подпише анекс към контракта за подсилване на свлачището, с цел да може да бъде завършен ремонтът на пътя.

Засега само е подписан спомагателен анекс сред АПИ и " Нивел строй " от август 2021 година, с който се удължава срокът за осъществяване на обекта с още 165 дни, което е към половин година. Така че преди зимата пътят от 9-километра няма по какъв начин да бъде ремонтиран. Иначе цената на ремонта е 6.8 млн. лева с Данък добавена стойност.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР