И дори не може да пише сигурен код Емил Василев

...
И дори не може да пише сигурен код Емил Василев
Коментари Харесай

Дейността на ChatGPT струва умопомрачителните 700 000 долара на ден

И даже не може да написа сигурен код

Емил Василев преди 36 секунди 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Маринов - 21:11 | 22.04.2023

Вижте фрагменти от излитането на Starship и по какъв начин отломките пометоха миниван наоколо до площадката

IT НовиниЕмил Василев - 14:00 | 21.04.2023

Гугъл заплати 500 хиляди $ обезщетение на мъж поради отвод да отстрани линкове, в които се твърди, че е педофил

IT НовиниЕмил Василев - 13:30 | 20.04.2023

Изтекли документи на Пентагона хвърлят светлина върху нов китайски свръхзвуков шпионски дрон

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Разговорният чатбот с изкуствен интелект ChatGPT на OpenAI бързо се трансформира в сензация със способността си да написа истории, да сформира имейли и да генерира код. Нов отчет обаче демонстрира, че единствено поддържането на ежедневната му работа коства на OpenAI безбожно доста.

Според изследване на SemiAnalysis, OpenAI изразходва 694 444 $ дневно с цел да поддържа чатбота в подготвеност за работа. Фирмата пресмята, че системата включва към 3 617 сървъра HGX A100, включващи 28 936 графични процесора, като разноските за една поръчка на чатбота са към 0,36 $.

Дилън Пател, основен анализатор в SemiAnalysis съобщи пред Business Insider, че настоящите разноски за работа на софтуера могат да бъдат още по-високи, защото работата с езиковия модел GPT-4 евентуално е още по-скъпа от тази с GPT-3. Пател базира изчисленията на по-стария езиков модел GPT-3, само че OpenAI към този момент пусна новата му версия GPT-4 за платени консуматори. Компанията твърди, че новият езиков модел предлага по-точна информация и е по-добре предпазен.

Една от главните аргументи за прекалено високите разноски са профилираните чипове, които изискват доста сила за работата на системата. Смята се, че с цел да се оправи с този проблем, Microsoft, който е един от най-значимите акционери в OpenAI работи върху личен ИИ чип наименуван „ Athena “, който би могъл да размени графичните процесори на NVIDIA и да понижи фрапантно експлоатационните разноски на ChatGPT.

Междувременно ChatGPT може да генерира функционален код от нулата, което поражда опасения, че в последна сметка може да размени програмистите. Неотдавнашни проучвания на компютърните учени Рафаел Хури, Андерсон Авила, Джейкъб Брюнел и Баба Мамаду Камара обаче демонстрират, че кодът, генериран от чатбота може да не е доста сигурен.

В проучването се показва, че ChatGPT генерира код, който е „ много под минималните стандарти за сигурност, използвани в множеството контексти “. Чатботът даже признава това, когато е запитан дали генерираният от него код е сигурен.

„ Когато ChatGPT беше подканен да отговори на въпроса дали основаният код е сигурен или не, той беше в положение да признае, че не е сигурен. “

казват създателите

За да ревизират качествата за програмиране на ChatGPT, откривателите го помолили да генерира 21 стратегии и скриптове, употребявайки четири езика за програмиране: C, C++, Python и Java. При първия опит чатботът с изкуствен интелект съумял да напише единствено пет предпазени стратегии, само че по-късно предложил още седем предпазени фрагмента от код след известно подсещане от страна на откривателите. Резултатите демонстрират, че потреблението на ChatGPT за писане на код за приложения може да бъде изпълнено с рискове в обозримо бъдеще, макар че това може да се промени на избран стадий.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР