Element Group се сблъска с голямо търсене на разработения от

...
Element Group се сблъска с голямо търсене на разработения от
Коментари Харесай

Търсенето на първия руски RISC-V микроконтролер MIK32 „Амур“ надхвърли очакванията

Element Group се сблъска с огромно търсене на създадения от нея микроконтролер MIK32 „ Амур “. Става дума за милиони бройки, заради което те се създават освен в личните ѝ уреди в Зеленоград край Москва, само че и в дружество за произвеждане по контракт с трета страна. Това оповестява съветското издание „ Ведомости„, като се базира на свои осведомени източници.

В отчета се споделя, че поръчките за пакетиране на микроконтролерите MIK32 „ Амур “ са направени и в завода на GS Group в Калининград. Представител на Element Group е удостоверил тази информация, само че не е прецизирал за какъв брой поръчки става дума. Източник, непосредствен до няколко индустриални компании съобщи, че GS Group чака да опакова повече от 2 милиона микроконтролера MIK32 „ Амур “ през 2024-2025 година

Припомняме, че MIK32 „ Амур “ е първият напълно съветски микроконтролер с ядро, основано на отворената архитектура RISC-V, чието произвеждане стартира тази година.

Микроконтролерът, за разлика от микропроцесора може да извършва единствено избрани и тясно профилирани интервенции. Той може да се употребява да вземем за пример в устройства за образован дом, интернет на нещата (IoT), транспортна инфраструктура, телекомуникационно съоръжение, роботика и други. Устройството е създадено от експерти от Mikron и NIIMA Progress – компании част от Element Group.

През 2022 година медиите в страната оповестиха, че Mikron възнамерява да влага 80-90 милиона рубли (800-900 хиляди евро) в създаването на този микроконтролер и още 100-300 милиона рубли (1-3 милиона евро) в стартирането на всеобщото му произвеждане. По това време компанията планираше да заеме 30% от съветския пазар на микроконтролери до 2025 година, а по-късно да стартира да изнася устройства за Югоизточна Азия.

Според оценките на BusinesStat производството на процесори и контролери в Русия през 2023 година е намаляло с 22% спрямо данните за 2021 година и възлиза на 8,1 милиона единици. Намаляването на индустриалните размери се дължи на възбраната от страна на западните страни за доставка на някои съставни елементи, програмен продукт и съоръжение за Русия, както и на обстоятелството, че държавното управление е стегнало условията за локализация.

Според представител на Element Group, откогато през февруари тази година започнаха продажбите на микроконтролера MIK32 „ Амур “ се следи нараснало търсене на продукта. Източник, непосредствен до сдружението съобщи, че няколкостотин компании, в това число телекомуникационни оператори и производители на интелигентни устройства се интересуват от закупуването на микроконтролерите. Той също по този начин добави, че първите партиди на MIK32 „ Амур “ към този момент са изцяло разпродадени.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР