И децата страдат от пост-COVID синдром. Родителите трябва да бъдат

...
И децата страдат от пост-COVID синдром. Родителите трябва да бъдат
Коментари Харесай

И децата страдат от пост-COVID синдром

И децата страдат от пост-COVID синдром. Родителите би трябвало да бъдат извънредно деликатни, даже в случай че детето им е изкарало леко вируса . Това съобщи пред Нова телевизия доктор имунизациите ще би трябвало да се доработватот СБАЛ по детски заболявания " Проф. Иван Митев ".

" След сред две и шест седмици след заразяването при децата може да настъпи мултисистемен инфламаторен синдром. Симптомите са висока температура, коремна болежка, диария, кожен обрив. Това е рядко, само че съществено затруднение. Част от случаите може да бъдат комплицирани с инфекциозно заболяване. При 50-75% от децата може да бъде наранено и сърцето. Могат да развият миокардит ", сподели доктор Ганева.
 Ловеч има кревати за коронавирус, само че не и лекари
Ловеч има кревати за коронавирус, само че не и лекари

Има трима заболели лекари от Коронавирус

COVID-19 предизвика и изявата и диагностицирането на диабет при подрастващите, съобщи доктор Маргарита Ганева . От началото на пандемията през лечебното заведение са минали 28 деца с пост-COVID синдром.

По-рано някогашният здравен министър доктор Мими Виткова съобщи, че казусът за ограниченията, които да се подхващат при децата, в този момент е огромен. " Дълго време те учеха онлайн и образованието през тези две години страда ужасно доста. Продължителните и късните последици от това, че образованието не е на нужното равнище занапред следва да ги забележим ", добави тя.

Според Виткова концепцията на МОН да се търси баланс в някои райони не е допустима поради растежа на заболеваемостта .

" Трябва да си дадем още няколко дни при този внезапен скок на заболеваемостта, с цел да забележим какво ще се случи. Обикновено не първите дни са тези, които вкарват пациентите в болничното заведение. До една седмица би трябвало прогнозата да се очертае по-ясно - дали при този растеж ние ще запазим равновесието в лечебните заведения ", посочи тя.
 Сербезова с други ограничения отсрочва онлайн образованието в коронавирус вълна
Сербезова с други ограничения отсрочва онлайн образованието в коронавирус вълна

Като образец тя даде прекъсване на извънкласните занимания

Д-р Мими Виткова сподели, че Коронавирус ограниченията в целия свят са ексцентрични. " Това, че ресторантьорите са имунизирани - в това време казусът е какви са техните гости. И изключително в този момент, в Омикрон, виждаме, че боледуват имунизирани и неимунизирани. Идеята е да ги няма тези по-големи скупчвания ", добави тя.

Според нея имунизациите ще би трябвало да се доработват . " За страдание, имунизациите не се оказаха това, което чакахме първоначално. Тоест - ние чакахме, че когато си имунизиран, ще настъпи краят на епидемията. Виждаме, че това не се случва ", увери Виткова.

По думите ѝ проблемите към пандемията с ковид са доста и са предизвикателство пред здравната просвета. " Тепърва поражда въпросът, изключително в Америка, за произхода на вируса. Там към момента нямаме отговор. Връщаме се при започване на пандемията ", посочи Виткова.

Относно отпадането на зеления документ при 60% имунизирани и под 5% претовареност на интензивните кревати някогашният здравен министър напомни, че някои страни към този момент го направиха. Нека да забележим дали ще стигнем 60% - надалеч сме още, добави Мими Виткова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР