И бившият министър на образованието от правителството на ГЕРБ Красимир

...
И бившият министър на образованието от правителството на ГЕРБ Красимир
Коментари Харесай

Красимир Вълчев за скандалните думи на Асен Василев: Обидно за учителите и нагло към фактите

И някогашният министър на образованието от държавното управление на ГЕРБ Красимир Вълчев разяснява скандалното изказване на съпредседателя на " Продължаваме промяната " Асен Василев по адрес на българските учители.

Ето какво написа Красимир Вълчев във Facebook:

Асен Василев в " Лице в лице ": ГЕРБ оставили учителките 10 години да вървят с дупки в чоропогащите. Нормално е да няма естествени учители в учебните заведения. "

Обидно към учителите. Всички, станали учители преди да ни споходи " смяната ", са ненормални, а на дамите им липсва и известно отношение към външния тип.

Нагло към обстоятелствата. Само за 4 години - от 2017 до 2021 година, заплатите на учителите се усилиха двойно - 100%, при 9% кумулативна инфлация, т.е. действително с 91%. Финансовият министър Асен Василев предложи единствено едно нарастване с 12% при 18 на 100 инфлация, до момента в който той министерстваше. Т.е. за първи път от 10 години с помощта на Асен Василев имаме действително понижение на приходите на учителите. Второто нарастване - с 5 на 100 от 01.09.2022 година, се случи по предложение на ГЕРБ, макар отрицателното мнение на Асен Василев като финансов министър и гласовете Против на Политическа партия на съвещанието на Комисия по бюджет и финанси.

Само преди дни СБУ изнесе информация, че растежът на учителските заплати за 10 години е 258%. И това при 17% общо инфлация за интервала

В двете актуализации, които внесе Асен Василев имаше 0 (нула) лв. за обучение. Готов съм да се обзаложа, че след издание на окончателните данни, ще забележим и понижение на разноските за обучение като % от Брутният вътрешен продукт, което ще пречупи тренда от последните години за покачването им.

Трябва да си много самозабравил се манипулатор, с цел да преиначаваш толкоз безочливо обстоятелствата. Същото и за пенсиите. За 12 месеца нарастнало повече от 12 години. Пропуска да ни каже, че за неговите 12 месеца инфлацията е повече, в сравнение с за 12 години. Половината от тази инфлацията е поради корупционните му и посреднически схеми и неверната фискална политика.
2022 година е годината, през която за първи път от 24 години междинните приходи понижават действително - увеличеното им е по-ниско от инфлацията. В единствения бюджет, който Асен Василев предложи като министър, нямаше политика по приходите за обществения бранш, а частният бранш беше избавен с помощта на обезщетенията за тока, препоръчани от ГЕРБ.

Същият Асен Василев, който три месеца баламосва бизнеса и най-после внесе проектозакон за актуализация, който не съдържаше никакви обезщетения. Ако нямахме обезщетения, през днешния ден стотици предприятия, в това число структуроопределящи, щяха да са прекратили активността си, респ. десетки хиляди хора щяха да са изгубили работните си места.

Хвали се с " невиждан растеж от 3,9%, какъвто България не е виждала ". Освен, че не е правилно и това елементарно се вижда в уеб страницата на Национален статистически институт, този растеж е тъкмо толкоз, колкото образува в Брутният вътрешен продукт износа ни на електрическа енергия за 2022 година. Точно толкоз, колкото ще е спадът на Брутният вътрешен продукт, в случай че закрием 55% от въглищните централи. Същите централи, които ни разрешават да плащаме обезщетения за тока и които Асен Василев спазари против лобисткия и корупционен план за акумулатори. Ако 2022 година има растеж, той не е с помощта на Асен Василев, а макар него.

Същият Асен Василев, поради който се изпариха 30 % от действителната стойност на спестяванията ни. Същият, който усили двойно дълга ни и поради който ще плащаме по 1,5 милиарда лв. повече годишно за лихви. Същият, поради чиито схеми плащахме по 300 млн. лв. месечно повече за горива и 30% % по-скъп газ. Същият, който назначи Спецов за началник на Национална агенция за приходите и като резултат приходите от Данък добавена стойност от покупко-продажби страната за първите седем месеца на 2022 година (до края на мандата му) са по-ниски от 2021 година, макар инфлацията от 20 %.

Политикът, за който " всичко е маркетинг ". И има вяра, че може да я кара единствено на подправени разкази. Защото ви прави оценка като ненормални. И тъй като си мисли, че нямате лична преценка за събитията. И не помните. И не четете и знаете какво е статистика. И не разпознавате на кого му пука и за кого " всичко е маркетинг ".
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР