И Асоциацията на прокурорите се обяви против внесения проект за

...
И Асоциацията на прокурорите се обяви против внесения проект за
Коментари Харесай

И Асоциацията на прокурорите се обяви против забраната за финансиране на магистратски организации

И Асоциацията на прокурорите се разгласи срещу импортирания план за промени в Закона за правосъдната власт, с който се не разрешава външното финансиране на организации на магистратите. В писмо до ръководителя на Народното събрание съсловната организация упорства планът да бъде отритнат, тъй като е дискриминационен и визира независимостта на магистратските сдружения, осведоми " Правен свят ".

Законопроектът беше импортиран от депутати от парламентарните групи на ГЕРБ и на " Обединените патриоти " и до момента против него публично са се оповестили Съюзът на съдиите и 19 други неправителствени организации.

Прокурорите показват, че промените не са разисквани авансово с тях като една от известните професионални организации. Напомнят, че те са съдружие с нестопанска цел, записано в социална изгода и са част от нестопанския бранш.

Според асоциацията със законопроекта се прави

опит да се вкарат редица ограничаващи и дискриминационни разпореждания,

които засягат независимостта и лимитират активността всъщност на магистратските сдружения с нестопанска цел.

" На първо място считаме, че съсловните организации на магистратите не извършват функционалностите на тъй наречените " корпорация на общественото право ", заради което е неточно да бъдат въвеждани законодателни ограничавания в правилата за образуване на бюджета, създаващи двоен стандарт във връзка с съсловните организации на магистратите по отношение на другите сдружения на частното право. Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България се опълчва изрично на предлагането за ограничение на източниците за образуване на бюджета на професионалните сдружения на магистратите. Заявяваме, че в активността си сме били срещу и не сме приемали дарения, в които като юридически акт може да се търси претекст и да се подозират задължения с корупционен съставен елемент ", се споделя още в писмото до ръководителя на Народното събрание.

Асоциацията на прокурорите приканва народните представители, при разискване на плана, да вземат поради, че е нелогично и недопустимо законодателно ограничаване за присъединяване на магистратски организации в планове с външно финансиране, които се печелят в конкурсни процедури или партньорство, учредени на ясни и транспарантни разпореждания. Допълват, че промени ще доведат до възбраната за присъединяване в планове, които се финансират от Европейската комисия и които са публично контрактувани с държавното управление на България.

" В реализацията на такива планове Асоциацията на прокурорите реализира триумфи, които ни дават съображение да се гордеем. В подтекста на актуалното мнение считаме за належащо да посочим, че в отчета на Европейската комисия за България за осъществяването на политиките на Европейския съюз в региона на околната среда за 2016 година е дадена висока оценка на активността на Асоциацията на прокурорите в България по завършилия план на тематика " Повишаване на контрола и спазването на разпоредбите, открити в законодателството за запазване на околната среда и ръководство на рисковете ". Същият план е осъществен с финансовата поддръжка на тематичен фонд " Сигурност " на Българо-швейцарската стратегия за съдействие, за понижаване на икономическите и обществени неравенства в границите на разширения Европейски Съюз ".

Според асоциацията препоръчаната възбрана магистрати да получават хонорари за научна или преподавателска активност, финансирана " извънредно от непозната страна или задгранично лице " звучи изкуствено и голословно.

От там показват противоречие и с друга препоръчана смяна - за присъединяване на магистрати в професионални сдружения на " други адвокати ". " Намираме препоръчаните промени за голословни и ненужни. Считаме за належащо да отбележим, че това слага под въпрос участието на Асоциацията на прокурорите в България в Международната асоциация на прокурорите, на която сме почитан от управлението и сътрудниците ни член. В интернационален проект сходни ограничавания ще доведат до необратимо уронване на престижа на България ", аргументира се организацията.

Те се афишират и срещу изменението, съгласно което всички магистрати би трябвало да заявяват, че членуват в съсловни организации. След последното изменение в правосъдния закон това обвързване засегна единствено новопостъпилите в такива сдружения магистрати.

" Считаме, че такова обвързване директно ще засегне свободата на магистратите да се сдружават. Конституцията на България подсигурява на магистратите правото на сдружаване и правото им на участие в организации за отбрана на техните професионалните права. Създаването на обвързване да се заявява практикуване на произлизащите от посочените разпореждания права, съставлява интервенция в тяхното свободното практикуване ", показват от организацията.

В коментар за готвените промени някогашният правосъден министър Христо Иванов предизвести, че режимът в България става все по-авторитарен, като прибягва до ходове, употребявани от Унгария, Русия и Китай.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР