Hyundai IONIQ не е само един автомобил – той се

...
Hyundai IONIQ не е само един автомобил – той се
Коментари Харесай

Най-доброто от двата свята: Hyundai IONIQ Plug-in Hybrid

Hyundai IONIQ не е единствено един автомобил – той се предлага в три разнообразни версии, всяка една с друга задача да завоюва вниманието на загрижените за околната среда клиенти. Както и на тези, които желаят да имат комфортна, удобна и спестовна кола.

Думата „ дизел” става все по-мръсна в днешно време (изключвам родната действителност), само че търсенето на сполучлив фамилен автомобил не понижава. Плъг-ин хибридът е един от отговорите на тази алтернатива. Той балансира висок пробег, ниски излъчвания СО2 и добра спестовност, само че без да ви следват терзанията, които към момента се свързват с електрическите автомобили.

ВИЖТЕ HYUNDAI IONIQ PLUG-IN HYBRID

Имат ли хибридът и електрическият автомобил почва у нас?

Към момента отговорът на този въпрос към момента клони към „ Не”. В България жестоко има 500 електрическия автомобил и към 2000 хибрида, сочат данните на Министерство на вътрешните работи за автомобилният парк в страната към 2016 година. Това е оскъдна цифра на фона на Парижкото съглашение, съгласно което до 2030 година една пета от колите в Европа би трябвало да са електрически. Или почти към 100 млн.

Големият проблем у нас е неналичието на държавна дотация за закупуване на такива коли. Бюджетът е отпуснал 1,3 млн. лева на общините да закупят сходни возила през 2017 година, само че в Румъния се дават 10 000 евро за електрически автомобил и 4000 за хибрид на всеки. У нас изгодата е, че можеш да ползваш гратис „ Синя “ и „ Зелена зона “ и не плащаш налог.

Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) е предложила да има държавна дотация при покупката на електромобил от 5000 евро и 2500 евро за хибрид. Асоциацията има още оферти, като се надяваме сходни оферти да намерят отклик в съответните български държавни органи за тяхното реализиране.

IONIQ в 15 секунди

Hyundai не е единствената компания, която предлага хибридно и електрическо задвижване. Но пък е единствената, която предлага един модел, IONIQ, в три разнообразни модификации.

Клиентите могат да избират сред чисто електрическо задвижване, типичен хибрид и в моя случай – плъг-ин хибрид. На този миг наподобява, че точно последният вид, който тествам аз, е и най-силното и добре обосновано решение от трите, в случай че факторът цена не е проблем. Лесно е да схвана за какво: при напълно електрически режим на задвижване може да се изминат до 63 км, а излъчванията СО2 са едвам 26 г/км.

Колко сериозен е Hyundai в желанията си

Може и да се забавиха на „ зеления” пазар, само че желанията на компанията са доста съществени. Излишно е да изяснявам, че цялата автомобилна индустрия обърна фокуса си напълно върху различното задвижване. Решението е взето, освен това на най-високо политическо и управническо равнище, което ще рече, че оттук нататък занапред ще се приказва и написа за „ зелените” коли.

При Hyundai тематиката на диалог ще е следната: IONIQ е част от международната тактика на компанията, която планува лансирането на 14 еко автомобила до 2020 година, включително пет хибрида, четири плъг-ин хибрида, четири електроавтомобила и един водороден модел.

Как се държи IONIQ Plug-in Hybrid на пътя

Най-голямото преимущество на плъг-ин версията е, че предлага изгодност и ниски нездравословни излъчвания, само че без да се притеснявате от рестриктивните мерки, която постановат 100-процентовите електрически автомобили. Причината е, че моделът разчита на 1,6-литров бензинов мотор (работещ по цикъла на Аткинсън), подпомаган от литиево-йонна батерия. Такава има и в стандартния модел, само че там е 1,56 kWh, до момента в който тук батерията към този момент е с потенциал 8,9 kWh. Цифрите демонстрират, че плъг-ин хибридът, въпреки и по-тежък със 125 кг от хибридния си другар, се форсира до 100 км/ч с 0,2 секунди по-бързо.

Това е значимо единствено на хартия, тъй като на пътя не се усещат. Истинската стойност на по-голямата батерия се крие във обстоятелството, че моделът може да измине на ток до 63 км. А това в града е безусловно задоволително да покрие минимум ежедневните ви потребности от предвижване. Сметнато жестоко, може да навъртите безпроблемни 50 км на ток в София на цената на билет за градския превоз. От компанията дават междинен разход на гориво от 1,1 л/100 км, само че това е мъчно постижимо. Въпреки това 3,2 л/100 км по време на моя тест ми наподобява повече от впечатляващо.

Батерията зарежда мощен 61 к.с. електромотор, като дружно с положителния остарял ДВГ образуват мощ от 141 к.с. Повече от ясно ви е, че тук не може да става дума за динамичност, въпреки първичното ускоряване да е много положително поради моменталното отдаване мощността от електромотора. Извън града обаче динамичността липсва, а в завоите преди и след Бистрица огромното тегло дава своето отражение.

Тихата работа е впечатляваща, за което си има своето разумно пояснение. За разлика от Prius да вземем за пример, IONIQ е оборудван с 6-степенна автоматизирана трансмисия с двоен съединител. Огромен плюс от мен за Hyundai, защото аз не одобрявам CVT трансмисиите, които японците нормално инсталират в своите коли, защото са шумни и поддържат високи обороти на работа на мотора. Тя има даже планки за промяна на предавките от кормилото, в случай че инцидентно решите да шофирате в състезателен режим, само че това е ненужно в този автомобил.

Дизайн и сглобка

Казвам си го без да укривам или да се тормозя. Аз съм почитател на Hyundai, колкото и необичайно да ви звучи това. Причината е прозаична - от 2010 година карам първото потомство на i30. Уверявам ви, за тези 7 години корейците направиха подобен скок, какъвто нито една друга компания не е направила във връзка с дизайна и качеството.

Моят хечбек към момента е най-просторният и с максимален багажник в сегмента си, а IONIQ гони това „ най” в своя. Автомобилът е премного необятен откъм гърба, само че багажникът с 341 л не е от огромните. Аз обаче ще отбележа още един фактор в изгода безшумния интериор, а точно извънредно обтекаемият контур на модела, който е с най-ниския в класа си коефициент (0,24) на челно въздушно противодействие.

Оформлението на интериора не е толкоз футуристично като на екстериора, само че е повече от атрактивно и качествено. Син акцент в цялото купе приказва, че седите в нетрадиционна кола. Таблото, въпреки и с някои нови принадлежности, си наподобява с други модели на Hyundai, което намирам за добре, защото е ясно и елементарно за разчитане. Материалите са висококачествени, като даже и пластмасите оставят прелестно усещане.

Притесненията ви нямат почва

Заговорим ли за различно задвижване, постоянно излизат някои ограничавания, които тормозят хората. Ограниченият пробег на електрическите автомобили тук не важи. Бавното зареждане също не е фактор, защото в домашната ел. мрежа батерията ще се зареди за два и половина часа, а на бързозарядна станция, каквато в София има на един от огромните хипермаркети, 80% от потенциала на 8,9 kWh батерията ще се зареди за 20 минути.

Сигурен съм, че за толкоз време няма да може да напазарувате. И несъмнено най-голямото терзание: „ кво праим с батерията”, както съм срещал този риторичен въпрос не един и два пъти. Отговорът е следният: нищо. Hyundai дава гаранция 8 години или 200 000 км за батерията. После си взимате нов автомобил, каквато е нормалната процедура на Запад. У нас е малко по-трудно, защото държавното управление е стиснало кесията и пази за запълване на дупки при следващия протест на жълтите павета.

Това прави базовата цена на IONIQ Plug-in Hybrid от 61 990 лева с Данък добавена стойност да наподобява много висока. И тя е такава, никой не отхвърля. Но добре си припомням времето преди 10-ина години, когато за пръв път карах електрическия Mitsubishi i- MiEV. Тази кола беше малко по-голяма от сапунерка, само че тогава струваше близо 85 000 лева Така че нещата вървят в вярната посока по всеки един фронт на терзанията, свързвани с различното задвижване.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Hyundai IONIQ Plu-in Hybrid

Размери

Дължина, мм: 4470

Широчина, мм: 1820

Височина, мм: 1450

Междуосие, мм: 2700

Тегло, кг: 1495

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров

Работен размер, куб. см: 1580

Макс. мощ, к.с. при об/мин: 105 при 5700

Макс. въртящ миг, Нм при об/мин: 147 при 4000

Системна мощ, к.с.: 141

Системна мощ, Нм: 265

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 178

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 10,6

Среден разход, л/100 км: 1,1

Вредни излъчвания СО2, г/км: 26

Базова цена на модификацията, лева с Данък добавена стойност: 61 990
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР