HyperOS ще дебютира този месец с новия смартфон Xiaomi 14,

...
HyperOS ще дебютира този месец с новия смартфон Xiaomi 14,
Коментари Харесай

Радикален ход на Xiaomi, преминава към собствена ОС

HyperOS ще дебютира този месец с новия смарт телефон Xiaomi 14, разгласи шефът на компанията - Леи Джун

Леи Джун повежда Xiaomi в нова посока – със лична система HyperOS
(снимка: LEi Jun / Twitter)

Xiaomi, един от водещите производители на смарт телефони, е на път да унищожи фърмуера, обичан от милиони консуматори на марката. Android-обвивката MIMU ще бъде сменена от лична операционна система.

Китайската компания е създала операционната система HyperOS, с която има намерение да размени MIUI. Това е огромна изненада за промишлеността и потребителите, защото съвсем всички смарт телефони на Xiaomi, като се изключи няколко модела, работят извънредно на MIUI, потребителите са привикнали с тази платформа и я харесват. Преходът към HyperOS ще стартира още този месец.

Xiaomi отваря нова страница в историята си. Ръководството на компанията публично удостовери оповестената по-рано информация за идната замяна на фирмения фърмуер MIUI. Главният изпълнителен шеф Леи Джун персонално разгласи за съществуването на HyperOS – това не е просто надстройка на Android, както MIUI, а пълноценна мобилна операционна система.

Първото устройство, което ще „ реалокира ” от MIUI към HyperOS, е новият флагман Xiaomi 14, чийто дебют е плануван за 27 октомври 2023 година На същия ден ще се състои и цялостната премиера на самата HyperOS, съгласно обява на портала IT Home.

Струва си да се означи, че HyperOS не е основана от нулата. Според шефа на Xiaomi, това е коренно модифицирана версия на Android, което дава допуска поддръжка Android приложения – без такава поддръжка, новата система надали ще заинтересува потребителите, защото стотици хиляди приложения са основани точно за Android.
още по темата
Описвайки преимуществата и опциите на HyperOS, Леи Джун акцентира, че тази платформа ще стане основата на новата екосистема на Xiaomi. С други думи, това ще бъде един тип операционна система „ от край до край ”, присъстваща на смарт телефони, таблети и десетки други устройства на Xiaomi. Не е ясно дали с нея ще работят и преносимите компютри Xiaomi, които в този момент са под Windows.

В светлината на казаното от Леи Джун, незабавно поражда асоциация с Huawei, която преди четири години употребява същите прилагателни, с цел да опише своята Harmony OS – софтуерна платформа, върху която построява лична екосистема. Harmony OS беше показана през август 2019 година, а до декември същата година Huawei пусна лични мобилни услуги Huawei Mobile Services, с цел да размени услугите на Гугъл, до които нямаше достъп от май 2019 година

От август 2019 година до момента Harmony OS доближи версия 3.0, само че не съумя да излезе от Китай, най-малко на смарт телефони и таблети. Устройствата Honor няма да получат тази операционна система – Honor към този момент не е дъщерно сдружение на Huawei от есента на 2020 година и продължава да работи с Гугъл услугите.

След като разгласи HyperOS, Леи Джун не скри обстоятелството, че Xiaomi последователно ще се отърве от тази платформа, само че явно резервира отговорите на други въпроси за по-късно. Историята на MIUI явно е към своя край, само че Джун не посочи какъв брой скоро Xiaomi ще се откаже от тази платформа. Това може да отнеме месеци или даже години, само че не е изключено Xiaomi да приключи създаването на MIUI без закъснение – незабавно след 27 октомври 2023 година

Засега не е ясно дали HyperOS ще стане интернационална или ще се предлага извънредно на китайските консуматори. Трудно е да се планува по какъв начин потребителите ще реагират на евентуалното световно занемаряване от Xiaomi от познатата и обичана MIUI в интерес на нова платформа – допустимо е мнозина да решат да преминат към смарт телефони от различен снабдител.

MIUI в действителност не е просто обвивка за Android, конфигурирана на таблети, смарт телефони и смарт тв приемници Xiaomi. Това е незабравим артикул за компанията, защото Xiaomi е основана особено за създаване на личен фърмуер и продажба на лицензи за него на трети страни.

С други думи, MIUI е първата лична разработка на компанията, която се появи през 2010 година Едва след дебюта и незабавното ѝ различаване от потребителите (около MIUI незабавно се разрасна гигантска общност), управлението на Xiaomi реши да не популяризира лицензи за нея и това беше верен ход – системата стана извънредна за устройствата на марката.

Впечатляващ е фактът, че първото устройство на компанията, пуснато в продажба с авансово конфигуриран MIUI, се явява и първият смарт телефон в историята на Xiaomi – моделът Mi1 от 2011 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР