Хуманитарната обстановка в Украйна стана много по-тежка“ след скъсването на

...
Хуманитарната обстановка в Украйна стана много по-тежка“ след скъсването на
Коментари Харесай

ООН след взрива на язовир в Украйна: Хуманитарната обстановка стана много по-тежка

Хуманитарната конюнктура в Украйна стана „ доста по-тежка “ след скъсването на стената на язовир „ Каховка “.

Това съобщи пред Асошиейтед прес заместител генералният секретар на Организация на обединените нации по въпросите на филантропичната помощ Мартин Грифитс.

Високопоставеният чиновник на Обединените народи уточни, че „ изключително огромен брой “ от 700 000 души в следени от Киев и Москва територии от двете страни на река Днепър се нуждаят от питейна вода, и предизвести, че опустошенията,

а оттова и до повишение на цените на продоволствените артикули по света и до недохранване за милиони нуждаещи се.

„ Това е извънредно сложен проблем “, сподели Грифитс в изявлението. „ Истината е, че това, на което ставаме очевидци в този момент, е единствено началото на последствията от този акт. “

Украйна управлява западния бряг на Днепър, а съветските войски източния, който е по-нисък и по тази причина е по-застрашен от наводнения.

Язовирът е от жизненоважно значение за снабдяването с питейна вода и напояването на земеделските земи в Южна Украйна.

Грифитс уточни, че помощта на Организация на обединените нации е съумяла да доближи до 30 000 души в наводнените региони под украински надзор, главно посредством украински филантропични организации.

Той добави, че към този момент Русия не е предоставила достъп до следените от нея територии в Херсонска област, с цел да може подпомагането да доближи до потърпевшите и там.

Грифитс съобщи, че в сряда се е срещнал с непрекъснатия представител на Москва в Организация на обединените нации Василий Небензя, с цел да изиска от съветските управляващи „ екипите на Организация на обединените нации в Украйна да бъдат пропуснати през фронтовата линия, с цел да могат да дават помощ на нуждаещите се украинци в тези региони “. „ Надявам се, че това ще се случи “, сподели той.

Наводнени са аграрни площи, обрисува се и проблем с водата за изстудяване на Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа и се доставя от язовира, добави той.

Грифитс означи, че са наводнени и минни полета, което значи, че тези мини може да бъдат отнесени от водата и „ да стартират да се появяват тук-там, където никой не чака “, застрашавайки хората.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР