Президентът на Армения Никол Пашинян, който присъства на тържествата миналата

...
Президентът на Армения Никол Пашинян, който присъства на тържествата миналата
Коментари Харесай

Гледайте на живо Парадът на победата в Москва

Президентът на Армения Никол Пашинян, който участва на тържествата предходната година, сподели по-рано, че няма да взе участие в събитието тази година. Това демонстрира все по-охладнелите връзки сред Армения и Русия. Тази година Ереван спря вноските си във военния съюз на Русия - ОДКС. Армения бойкотира и срещи на високо равнище и военни учения в организацията. Освен това тя призна Международния углавен съд и е поела ангажимент да арестува Владимир Путин, в случай че той в миналото стъпи на нейна територия. Западните водачи не престават с протеста над честванията в Москва.

През 2023 година висши съветски военни, в това число военният министър Шойгу, посетиха военни паради в Северна Корея. Изолираната азиатска страна, която се трансформира в скъп съдружник за Москва, не е оповестила дали ще прати делегация с сходен сан.

Китайският президент Си Дзинпин няма да посети Москва, като сега той в Будапеща - последната спирка от европейската му обиколка. Очаква се Владимир Путин да го посети в Пекин скоро след завръщането му там. Посещението е планувано за този месец.

Любопитен факт е, че до 2013 година Украйна също празнува 9 май и той е формален почивен ден. След Майдана от края на 2013 година и последвалата анексия на Крим през 2014 година празникът губи своя статут и в следствие даже е изместен на 8 май.

През 2023 година празникът губи формалния си статут и в Молдова. Беларус е единствената някогашна република от Съюз на съветските социалистически републики, с изключение на Русия, която продължава да провежда огромни военни празнувания на днешната дата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР