Human Rights Watch обвини в четвъртък Израел, че използва боеприпаси

...
Human Rights Watch обвини в четвъртък Израел, че използва боеприпаси
Коментари Харесай

Human Rights Watch: Израел използва бял фосфор в Газа, Ливан

Human Rights Watch упрекна в четвъртък Израел, че употребява муниции с бял фосфор във военните си интервенции в Газа и Ливан, заявявайки, че използването на такива оръжия излага цивилните на риск от съществени и дълготрайни пострадвания.

В явно опровергаване израелската войска заяви в изказване: „ Настоящото обвиняване, отправено против IDF (Израелските отбранителни сили) по отношение на потреблението на бял фосфор в Газа, е изрично погрешно. "

„ IDF не е разгърнала използването на такива муниции “, прибавиха ot израeлските сили. Не беше незабавно ясно дали последното изказване се отнася и за Ливан.

Human Rights Watch съобщи, че е ревизирал достоверността на видеоклипове, снимани в Ливан на 10 октомври и в Газа на 11 октомври, показващи „ многочислени въздушни изстрели от артилерийски изстрелян бял фосфор над пристанището на град Газа и две села по границата сред Израел и Ливан “.

Неправителствената организация даде линкове към двата видеоклипа, оповестени в обществените медии, които демонстрират, че „ 155 мм артилерийски снаряди с бял фосфор се употребяват, явно като димни пердета, маркировка или сигнализация “. И двете излъчват подиуми покрай израелско-ливанската граница, се споделя в известието.

Организацията не даде връзки към видеоклиповете, показващи хипотетичната им приложимост в Газа. Палестинските телевизионни канали излъчиха видео през последните дни, показващи тънки кълба бял пушек, покриващи небето над Газа, което съгласно Human Rights Watch е породено от сходни муниции.

Ройтерс не можа без значение да откри достоверността на изказванията на правозащитната организация.

През 2013 година израелските военни обявиха, че последователно отстраняват боеприпасите с димни пердета с бял фосфор, употребявани по време на офанзивата им в Газа през 2008-2009 година, което провокира обвинявания във военни закононарушения от разнообразни правозащитни групи.

По това време военните не споделиха дали ще преразгледат и потреблението на оръжеен бял фосфор, който е предопределен за изгаряне на противников позиции.

Боеприпасите с бял фосфор могат законно да се употребяват на бойни полета за основаване на димни пердета, генериране на осветяване, маркиране на цели или изгаряне на бункери и здания. Тъй като има законна приложимост, белият фосфор не е неразрешен като химическо оръжие според интернационалните конвенции, само че може да аргументи съществени изгаряния и да провокира пожари.

Белият фосфор се смята за запалително оръжие според Протокол III от Конвенцията за възбрана на потреблението на избрани стандартни оръжия. Протоколът не разрешава потреблението на запалителни оръжия против военни цели, ситуирани измежду цивилни, макар че Израел не го е подписал и не е привързан с него.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР