Художникът Виктор Петров направи ударен дебют у нас. Той е

...
Художникът Виктор Петров направи ударен дебют у нас. Той е
Коментари Харесай

Как се вгражда невеста в галерия

Художникът Виктор Петров направи ударен дебют у нас. Той е новият притежател на годишната премия за модерно изкуство BAZA, а защото досегашният му артистичен път минава напълно в Германия, работата, която показва в груповата галерия на номинираните в СГХГ, в действителност е и първата, която демонстрира у нас.Чрез скулптурата " Вградената булка " той пресъздава безкрайна система на подредени порцеланови чинии, а огънатото желязо припомня по едно и също време на сушилник и на структурата на мост. Както подсказва името, работата е въодушевена от известната на Балканите, в това число в България, легенда за вграждането на мома или сянката ѝ, с цел да бъде една сграда (или най-често мост) устойчивa.

Художникът Виктор Петров направи ударен дебют у нас. Той е новият притежател на годишната премия за модерно изкуство BAZA, а защото досегашният му артистичен път минава напълно в Германия, работата, която показва в груповата галерия на номинираните в СГХГ, в действителност е и първата, която демонстрира у нас.

Чрез скулптурата " Вградената булка " той пресъздава безкрайна система на подредени порцеланови чинии, а огънатото желязо припомня по едно и също време на сушилник и на структурата на мост. Както подсказва името, работата е въодушевена от известната на Балканите, в това число в България, легенда за вграждането на мома или сянката ѝ, с цел да бъде една сграда (или най-често мост) устойчивa.

Споменът за легендата го преследва през годините, помни по какъв начин в детството е предизвиквал комбинация от любознание, комплициране и уплах в него. В един актуален прочит дамата е вградена посредством упованията към нея за работа у дома и в кухнята. Съответно в творбата той " вгражда " пръстен и запушалка за сифон.

" Домакинската работа, или даже като цяло полагането на грижи, в никакъв случай не стопира. Изразходва се само индивидът, който я прави ", изяснява Петров. Вече от единадесет години той живее в Германия, а " Вградената булка " го кара да огледа от нов ъгъл към житейския си и артистичен опит досега.
Реклама
Част от концепцията му е и да изследва по какъв начин казусът с упованията към дамите въздейства на дизайна, производството, рекламата . Представянето на скулптурата съответствува и с по-широкия диалог и всеобщи митинги към правата на дамите в България, незадоволителните ограничения против домашното принуждение и против дискриминирането, учредена на пола. Тези тематики безспорно ще се появят като асоциации при огромна част от посетителите на изложбата.

До каква степен той като създател ги е имал поради в процеса на основаване? Казва, че не желае да сочи с пръст към българската действителност от дистанцията в Германия, само че тези проблеми въпреки всичко са част от есенцията на работата. " От фолклорна позиция тази легенда може да има разнообразни, метафорични тълкувания. От моята позиция това патриархално принуждение изобщо в никакъв случай не е изчезвало от обществото ни . То просто се преразказва с други думи и се приема с безмълвие. "
" Вградената булка ", част от изложбата с номинираните за БАЗА в СГХГ Автор: viktorpetrov.com
Виктор Петров е роден през 1991 година в Плевен. Майка му стартира да го води на уроци по изобразяване и керамика, когато е дете, само че минават години, преди Виктор Петров да усети изкуството като предопределение. Баща му е оказал помощ механически при основаването на " Вградената булка ".

Малко откакто приключва гимназия, той се насочва към Германия, като пътят му към определяне там е по-заобиколен. Работи разнообразни неща, взе участие в доброволчески начинания, " лека-полека започнах да работя по концепцията и да изучавам там. Отне ми известно време, до момента в който намеря пътя си. В изкуството видях опция да се специализирам в разнообразни области, да преследвам разнообразни ползи ". Върши вида активност, който е подсказан и в последната му работа - чистач е в хотел във Фрайбург, грижи се за деца в границите на план в Лайпциг, нормално задължения без трудов контракт, против заслон и храна. Определя този интервал като " различна форма на оцеляване " .
Реклама
Впоследствие следва фигуративна статуя в Университета по изкуства и дизайн в Хале, продължава с магистратура в Университета по изкуствата в Берлин.
Фотограф: viktorpetrov.com
" В Плевен получих класическо образование, въпреки всичко тогава нямах достъп до модерно изкуство по метода, по който то се схваща в западния свят. Хоризонтът ми стартира да се уголемява в Хале ", споделя Петров с ангажимента, че мисли за всеки от тези интервали като еднообразно значим за развиването му.

С годините развива от ден на ден планове, в които визира тематики, в които се припокриват общественото, архитектурното и политическото . " Но не ги виждам като серии, въпреки и архитектурният детайл постоянно да участва. Това удължаване е нормално буржоазен трик, с цел да продадеш освен това пъти. Мисля, че единствено когато погледна обратно мога да кажа до какъв брой една работа е била обвързвана с друга. Харесва ми да не знам накъде ще ме води идната. "
Фотограф: viktorpetrov.com
Предстоят му групови изложения в Хамбург и Берлин, които изследват тематики, които го вълнуват сега, като да вземем за пример " по какъв начин политиката влиза в най-малките кафези от нашия живот и по какъв начин я възпроизвеждаме посредством държанието ни, жестовете ни. " През март идната година дружно с две художнички той ще стартира работа по реновирането на олтарите в издигнатата през XIII век катедрала на дребния град Наумбург - първа опция това, което прави, да остане на показ не просто за няколко седмици, а десетилетия наред.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР