Художникът е оставил мистериозен надпис върху картината си , показаха

...
Художникът е оставил мистериозен надпис върху картината си , показаха
Коментари Харесай

Ето какво е скритото послание в „Викът” на Мунк

Художникът е оставил тайнствен надпис върху картината си, демонстрираха инфрачервени сканирания, осведоми Би Би Си.
Малко и едвам видимо изречение, написано на една от най-известните картини в света, е причина за доста догатки в света на изкуството.
Думите „ Може да е нарисувано единствено от вманиачен “ са изписани с молив в горния ляв ъгъл.
Сега, нови проби, направени от Националния музей на Норвегия, потвърдиха, че са направени от самия създател на творбата.
Оригиналната картина, показана за първи път в родния град на Мунк Осло (тогава Кристиания) през 1893 година, се трансформира в коренен и безконечен израз на човешкото безпокойствие. Влиянието му се простира чак до поредицата филми на ужасите от Холивуд от 90-те и до актуалните им разновидности.
Произведението е подложено на консервация в подготовка за слагането му в новия музей, който би трябвало да бъде отворен в норвежката столица следващата година.
Изкуствоведите от дълго време бяха раздвоени в догатките дали изречението е акт на вандализъм, осъществен от засегнат фен, или е написано от самия Мунк - за който се знае, че през целия си живот е имал проблеми с психологичното здраве.
Музеят стигна до заключението, че думите са написани от Мунк, откакто употребява технология за разбор на почерка и съпоставяне със личните му дневници и писма.
„ Написаното без подозрение е дело на Мунк “, сподели уредникът на музея Маи Брит Гуленг.
„ Самият почерк, както и събитията, случили се през 1895 година, когато Мунк демонстрира картината в Норвегия за първи път, всички сочат в една и съща посока. “
 Уникална биография на Едвард Мунк излезе на български Уникална биография на Едвард Мунк излезе на български
Шедьовърът му „ Викът ” е знак на знамение за бъдещи произшествия Едвард Мунк (1863-1944) е един от най-значимите художн...
През 1994 година „ Викът “ е открадната от норвежки музей на изкуствата. Той е открит при интервенция под прикритие от английски детективи.
По това време творбата провокира мощна рецензия, дружно с обществени спекулации към психическото положение на Мунк.
Според неговите дневници Мунк е бил мощно засегнат от реакцията и се счита, че се е върнал към картината, с цел да добави по-късно изказването си с молив.
Бащата и сестрата на Мунк претърпяват пристъпи на меланхолия и Мунк най-сетне е приет в болница след нервозен срив през 1908 година
Неговата майка и по-голямата му сестра са умряли, преди той да навърши 14 година, татко му почива 12 година по-късно, а другата му сестра има биполярно разстройство.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР