Хубаво би било хората, които виждаме на протестите, вместо да

...
Хубаво би било хората, които виждаме на протестите, вместо да
Коментари Харесай

Филип Димитров: Като се махнат тези политици, от съседна галактика ли ще внасяме други?!

Хубаво би било хората, които виждаме на митингите, вместо да повтарят 3-4 мантри да имаха някакво по-широко схващане за нещата.

Това съобщи някогашният министър председател и водач на Съюз на демократичните сили Филип Димитров, в този момент парламентарен арбитър и зам.-председател на венецианската комисия в изявление за transitionstories.eu

"Чух някакви хора да приказват (сред тях имаше и млади) „ в този момент ние ще махнем тези и след тях ще дойдат положителни и почтени хора и политици “. Не знам от чужбина ли ще ги внасяме, от някаква прилежаща вселена ли ще дойдат? Не видях да ми ги показват. Когато човек споделя такова нещо би трябвало да има някого поради.

Идеята, че ние в този момент ще махнем това и другото ще падне от небето даже и за младежи не е целесъобразна. Тези, които желаят да трансформират страната и да я вършат по-добра, може би би трябвало да хвърлят напъните си в това освен да бъдат на площада, което е елементарно, а и в своята подготовка за това, което може да предложат ", безапелационен е той.

"Защото не е вярна тезата, че в България хората, които имат какво да кажат, няма да бъдат чути. Не е вярна тезата, че хората, които имат познания и умения, няма да могат да ги приложат. В прочут смисъл в България има апетит за познания и умения. И не е правилно, че всеки бърза да пренебрегне читавите единствено и единствено, с цел да пусне калпавите – това са градски легенди ", съобщи още Димитров.

"Имам суетата да имам вяра, че в тези години хората, които демонстрираха високи качества – съумяха. Много постоянно тези, които не са съумели приписват своя крах на страната, на системата, на неприятните хора и така нататък Моят съвет към младежите е на първо място да си приготвят нещата и да бъдат в положение да поемат отговорностите, които ги чакат, а дали ще бъдат на площада или не е въпрос на тяхно схващане, на политическо мислене и на това кой им харесва.

Когато тръгнахме да сменяме комунистическата система България беше на дъното, хората бяха задръстени и в икономическо, и в обществено отношение - от позиция на опция за пътешестване, продан и в случай че щете връзка със света. Никога икономическото състояние в страната не е било толкоз положително, колкото е сега (може би единствено след 1938 година когато е имало някакъв взрив, обвързван с идната война).

Може да има доста проблеми, може да има хора, които едвам свързват двата края - имало ги е и тогава. Но общото равнище на българските жители и стопанска система в тяхната непокътнатост в никакъв случай не са били толкоз добре, колкото са в този момент. Да се твърди, че последните 10 години били изгубени е не просто неистина - то е обидно. България се развива, несъмнено би могла да се развива и по-добре, споделя Димитров.

"Другата страна на нещата е гневната акция, която се води от вътрешната страна, само че надалеч не без помощ и извън и която е ориентирана към това България да бъде показана в някаква доста особена позиция във връзка с върховенството на правото. Едва ли не, че то не се ползва – нещо, което съгласно мен по-скоро е обвързвано с ползите на външни сили по отношение на Европейски Съюз и НАТО, в сравнение с с нещата в самата България.

България, която се пробва да играе една стабилизираща роля на Балканите е бодил в очите на тези, които желаят да видят Балканите разтърсени. Какво по-хубаво от това да твърдиш, че в България нямало свободна преса?

Всичката преса плюе държавното управление – от името на кого това е различен въпрос. Ние можем да приказваме, че тя е подвластна на избрани олигархически ползи, можем да приказваме, че в избрани връзки тя демонстрира груба пристрастност в една или друга посока.

Можем да твърдим, че степента на подготвеност на българските медии е по-ниска, само че да се твърди, че тя не е свободна, а че изпълнителната власт може да й постанова нещо – това е смешно. Въпреки това обаче тази тематика непрекъснато бива раздухвана.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР