Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) засяга 10% от възрастните хора -

...
Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) засяга 10% от възрастните хора -
Коментари Харесай

10% от възрастните са засегнати от хронично бъбречно заболяване

Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) визира 10% от възрастните хора - сочи едно от най-мащабните изследвания от действителната клинична процедура, извършени до момента.

Информацията за него дава представителството на AstraZeneca. Проучването е обхванало 2.4 млн. пациенти от Европа, Канада и Израел и разкрива огромната тежест, което болестта има и върху пациентите, и върху здравните системи. Направено е в интервала 2018 - 2021 година от 15 проучвателен центъра.

То открива и още един факт - от тях 2 от 3 пациенти не са били диагностицирани. Тези пациенти са изложени на висок риск от гибел.

Хроничното бъбречно заболяване е възходящо здравно задължение с все по-голям принос към общата смъртност, обилни финансови разноски и влияние върху здравните експерти. Всяка година сред 6-9% от пациентите с ХБЗ умират. Освен това, хроничното бъбречно заболяване е водещата причина за хоспитализации и здравни разноски, свързани със съпътстващите болести като сърдечна непълнота (СН).

Въздействието на ХБЗ се чака да нарасне през идващите години, като общият брой случаи и разноските за контрола на болестта ще се усилят още повече.

ХБЗ е съществено, прогресивно положение, засягащо близо 850 млн. души по света. То е обвързвано с намаляваща бъбречна функционалност. Най-честите аргументи за развиването му са диабет, хипертония и гломерулонефрит. ХБЗ се свързва със забележителна заболеваемост на пациентите и нараснал риск от сърдечносъдови събития, като сърдечна непълнота и преждевременна гибел. В най-напредналия си и тежък етап, ХБЗ прогресира до степен, в която се постанова диализа или бъбречна трансплантация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР