Христо Пимпирев – ръководител на българската експедиция на Антрактида заяви

...
Христо Пимпирев – ръководител на българската експедиция на Антрактида заяви
Коментари Харесай

Учените ни потвърдиха тенденцията за топене на ледници

Христо Пимпирев – началник на българската експедиция на Антрактида съобщи във фейсбук:

„ Ние четвърт век работим на нашата полярна база и до момента в който ледника опираше до самата къща, сега едната се е отдръпнала най-малко с 50 метра. Има стопляне на климата особено в тази част. Поставихме за първи път отвън страната на 4 метра под равнището на Южния океан мареографска станция, която целогодишно записва съмненията на морското равнище. Знаем, че с разтапянето на ледниците морското равнище се покачва, което грози съществени елементи на нашата планета. “

На родна земя от полярната ни база „ Св. Климент Охридски “ на остров Ливингстън се завърна ръководителят на експедицията Христо Пимпирев. Групата от учените, обаче остава там, с цел да продължи работата си върху климатичните промени на планетата.

През месец февруари българските учени, ще се заемат със задачата да проучат какви потребни съставни елементи има на територията на Антрактида. Тяхното опознаване е извънредно мъчно, тъй като откривателите работят на терен отвън базовата станция.

„ Те работят на полеви лагери на палатки, при бурни ветрове, при минусови температури, само че въпреки всичко там е една доста значима металогенна зона на земята. “, съобщи Христо Пимпирев.

Освен топенето на ледниците, българската експедиция следи и сеизмологичността в региона. След месец прекаран на остров Ливингстън у нас се завърна и единственият задграничен член на експедицията монголецът Чинзориг. Ето какво споделя той от своя страна:

„ Всичко беше необикновено. Направих доста фотоси. Радвам се, че се прибрах. “

На остров Ливингстън следва взаимната работа на българските учени с португалските им сътрудници. Нашата експедиция се чака да се завърне у нас в края на март. До тогава полярниците ни имат разполагаем още два месеца да продължат своите изследвания върху тайните на ледения континент.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР