Християнсоциалният съюз (ХСС), баварският партньор на канцлера Ангела Меркел, би

...
Християнсоциалният съюз (ХСС), баварският партньор на канцлера Ангела Меркел, би
Коментари Харесай

Баварските консерватори ще са втора сила в Германия, ако прекратят съюза с Меркел

Християнсоциалният съюз (ХСС), баварският сътрудник на канцлера Ангела Меркел, би станал втора политическа мощ в страната, в случай че постави завършек на десетилетното съдействие с християндемократите.

Това сочи изследване, извършено от института " Инза " за многотиражния в. " Билд ". Консервативният " Франкфуртер алгемайне цайтунг " пък отбелязва, че тези резултати са разследване от рецесията в миграционната политика, която увеличи напрежението в държавното управление.

Подкрепата за обединяването на Християндемократичния съюз (ХДС) на Меркел и ХСС за пръв път пада под 30% - най-ниската стойност, измервана от агенцята. Следват Германската социалдемократическа партия (ГСДП) с 19% от вота (2 процентни пункта под резултата от изборите предходната година, който беше избран от партията като катастрофален).

За останалите партии в Народното събрание резултатите не се трансформират: крайнодясната " Алтернатива за Германия " (AfD) получава 16 на 100, " Левите " - 12 на 100, " Зелените " - 11 и Свободната демократическа партия (FDP) - 8%.

Напрежението сред ХДС и ХСС се разрасна преди изборите в Бавария тази есен, на които партията, до наскоро ръководена от Зеехофер, се притеснява от отлив на гласове към AfD

Другият сюжет

Ако обаче ХСС реши да приключи съюза си с ХДС, тя би получила 18% от всички гласове в страната, в случай че беше национална партия, състезаваща се на федерално равнище. Това би я трансформирало във втора политическа мощ.

Християндемократите на Меркел биха взели 22% от гласовете при такава настройка, стига да можеше да се гласоподава за тях и в Бавария. На трето място би била ГСДП (17%), следвана от " Левите " (12%), AfD (11%), " Зелените " (10%) и FDP (6%).

Вчера ХСС даде на Меркел две седмици да контракти решение на мигрантския въпрос с други европейски страни. Ако такова съглашение не бъде реализирано до уречения период, немският вътрешен министър Хорст Зеехофер ще подреди на полицията да стартира да стопира на границата и да отпраща мигранти, подали молба за леговище в други страни членки.

Меркел, която одобри ултиматума, по-рано сподели, че немските управляващи няма да пускат мигранти, които към този момент са ригистрирани в други европейски страни и че това е резултат от съглашение, реализирано с ХСС. То ѝ дава поддръжка за търсене на двустранни съглашения преди срещата на върха на Европейски Съюз в края на юни. Коалиционните сътрудници на ХДС/ХСС - социалдемократите - споделиха, че имат възражения против договорката, само че ще обсъдят въпроса на срещи с Меркел и Зеехофер. Лидерът на партията Андреа Налес настоя, че трите партии, които образуват настоящето държавно управление, би трябвало да се съберат незабавно преди срещата на върха на Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР