Хранителните вериги у нас излязоха в събота с остра позиция

...
Хранителните вериги у нас излязоха в събота с остра позиция
Коментари Харесай

Хранителните вериги искат вето на тавана върху цените

Хранителните вериги у нас излязоха в събота с остра позиция против гласувания от депутатите в петък късно вечерта таван върху цените на стоките и услугите по време на извънедното състояние.

Замразяването на цените бе показано като мярка против спекулата и мина без детайлно разискване. Мярката е част от закона за изключителното състояние, посредством който бе изменен Законът за отбрана на потребителите.

Текстовете плануват, че " всички икономически субекти са длъжни да дават на популацията предлаганите от тях артикули и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени на предлаганите от тях артикули и услуги през последните три месеца " преди въвеждането на изключително състояние. За нарушаване на наредбата на " отговорните лица се постанова имуществена глоба в размер на 5 на 100 от оборота " за миналата година, а на представляващите ги физически лица - санкция в размер от 20 хиляди до 100 хиляди лева

" Тези разпореждания съставляват връщане от пазарна към централизирана стопанска система. Те са неверен инструмент за ограничение на цените и ще доведат не до по-ниски цени, а до тежки последствия за българската стопанска система - дефицити на артикули и услуги, безпорядък, корупция, банкрути, далавера, увеличение на сивия бранш и спад на приходите в държавния бюджет тъкмо когато те са най-нужни ", считат от Сдружението за съвременна търговия, в което членуват веригите за хранителни артикули и други търговци на дребно.

Сдружението твърди, че веригите, които то съставлява - " Билла ", " Кауфланд ", " Лидл ", ДМ, " Дайхман ", " Хиполенд " и други, имат забележителен принос за ниските цени в България, които съумяват да се поддържат макар натиска на производителите за повишаване в изискванията на изключително състояние.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР