Хранителните добавки са неизменна част от режима на голяма част

...
Хранителните добавки са неизменна част от режима на голяма част
Коментари Харесай

Хранителни добавки, от които е по-добре да се откажете

Хранителните добавки са неизменима част от режима на огромна част от нас. Особено през зимния сезон доста хора прибягват към банкет на витамини.

Но съгласно специалистите има пет добавки, от които би трябвало да се откажете още в този момент, с цел да запазите здравето си и това на хората към вас. Някои от тях са евентуално рискови, а други просто е безсмислено да приемате, написа и демонстрира кои са те.

1. Витамини от група В

Тялото ни се нуждае от витамини от група В, с цел да създава сила. Но доста мултивитамини съдържат в извънредно високи дозивитамините от тази група, от време на време даже хиляди пъти повече от целесъобразната дневна доза. И това може да се окаже рисково за здравето ви.

Според някои изследвания съществува връзка сред високите равнища на витамини от група В (по-специално В12 и В6) и покачвания риск от някои типове рак.

Според специалистите от Memorial Sloan Kettering Cancer Center приемът на витамин В12 в композиция с фолиева киселина и В6 може да усили риска от рак на белия дроб или колоректален рак. Но все пак са нужни спомагателни проучвания, с цел да се дефинира тази връзка.

2. Добавки за здравето на мозъка

Според специалистите от Harvard Medical School най-разумното в тази ситуация е да се откажете от покупката на сходни артикули. Няма научни доказателства, че тези добавки са ефикасни. Вместо това е по-добре да заложите на промени в метода на живот, като здравословна диета и повишение освен на умствената, само че и на физическата интензивност.

3. Бета-каротин

Експертите от USPTF разгласиха публично мнение, в което предлагат да не се одобряват добавки с бета-каротин. Според изследванията те могат да усилят възможностите за развиване на рак на белия дроб при хора, които към този момент са изложени на по-висок риск (пушачи или такива, който работят с азбест).

Други 5 изследвания потвърждават „ статистически важен нараснал риск за смъртност от сърдечно-съдови болести “ при хора, които са приемали добавки с бета-каротин.

4. Витамин Е

Според специалистите от USPTF липсват задоволително доказателства за изгодите от приема на добавки с витамин Е.

Джон Уонг от медицински център Tufts твърди, че в тази ситуация също може да се приказва за нараснал риск от рак на белия дроб при хора, които към този момент са в рисковата група, както и за по-висок риск от инсулт.

Освен това витамин Е разрежда кръвта, повишавайки риска от кървене.

Според доктор Катрин Болинг приемът на витамин Е не е подходящ, в случай че няма показания за него.

5. Биотин

Биотинът ( прочут още като витамин В7) е съставен елемент в доста добавки, предопределени за възстановяване на здравето на косата, кожата и ноктите.

Липсват научни доказателства, които да поддържат тези изказвания. Освен това приемането на високи дози биотин (5 mg до 10 mg дневно) се свързва с нараснал риск от рак на белия дроб при мъжете. Добавките с биотин също могат да повлияят на резултатите от хормонални и кръвни проучвания, в това число и на тези, употребявани за диагностициране на сърдечни пристъпи.

През 2017 година FDA публично предизвести за риска от тази добавка, откакто пациент умря от сърдечен удар след банкет на биотин и проучванията му не демонстрираха сърдечен проблем.

*Важно: Статията е с информативна цел и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с доктор!
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР