Храните поскъпват значително и тази седмица.Има значително повишение в цените

...
Храните поскъпват значително и тази седмица.Има значително повишение в цените
Коментари Харесай

Храните поскъпват значително и тази седмица


Храните нарастват доста и тази седмица.

Има доста покачване в цените на някои храни през последната седмица, заяви Би Ти Ви, като се базира на разбор на системата за агропазарна информация.

Средната му цена на дребно е 17,85 лв..

И кравето кисело мляко нараства в София и Перник с 8%, само че в 4 области е регистрирано поевтиняване с 4%. Средната цена на кофичка от 400 г нискомаслено краве кисело мляко в страната е 1,53 лв..

В седмицата, в която държавното управление разгласи резултатите от първите масирани инспекции по магазините за хранителни артикули, които откриха,

цените на едро на храните по стоковите тържища и борсите продължиха да се повишават за седма поредна седмица (6-10 март), въпреки че забавиха повишаването по отношение на предходните две седмици.

Не закъсня и реакцията на прокуратурата, която разгласи в четвъртък, че стартира инспекция дали са законни ограниченията против спекулата на пазара от държавното управление,

само че и да сътвори условия за по-голяма бистрота посредством уеб сайтове за оповестяване на цените на дребно и сравняването на цената на идентични хранителни артикули у нас и в чужбина, да цифровизира регистри и други.

В същото време пазарът на храни на едро, към който претенциите за далавера са незначителни, показва трайно повишаване на цените в продължение на 22 следващи седмици,

с едно спиране в средата на януари (16-20), когато храните по стоковите борси поевтиняха въпреки и едва за първи път след 15 следващи седмици на непрестанно повишаване.

Това демонстрират данните от бюлетините на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ).

Седмичната равносметка

През отминалите пет работни дни от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 34 хранителни артикули, 22 са поевтинели, 11 са поскъпнали е един е без смяна в цената.
Прави усещане, че броят на поевтинелите храни е по-голям от броя на поскъпналите, само че като цяло седмичната равносметка е за растеж на цените на едро.
Подобно съответствие се е случвало и различен път, когато покачването на цените на поскъпващите артикули е по-голямо като % от понижението на цените на поевтиняващите артикули, които са повече на брой.

От млечните и месните храни и варивата най-вече е повишена цената на пакетчето масло 125 грама, а най-вече е поевтиняло слънчогледовото олио; при плодовете най-вече са поскъпнали мандарините, а най-вече са поевтинели ябълките;

Индексът на тържищните цени на едро (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, към 10 март е 2.480 пункта по отношение на 2.473 пункта към 2 март или седмично повишаване с 0.32%, откакто в миналата седмица беше записано покачване с 0.86%.

През отминалата работна седмица разликите на цените на храните на едро по области са ускорили своето повишаване, откакто в миналата беше записано закъснение на повишението на разликите.

През отминалата работна седмица най-голяма е разликата при кашкавала „ Витоша “ (16.30 лв. по отношение на 6.30 лв. в миналата седмица), при кравето сирене (8.57 лв. по отношение на 8.50 лева) и при каймата примес (слабо закъснение до 3.35 лв. по отношение на 3.60 лева).

Месечната равносметка

демонстрира, че през януари храните по стоковите борси са поскъпнали общо с 1.26%, като най-вече са нарастнали цените с 0.73% през втората седмица на януари (9-13) и единствено през третата (16-20) са спаднали с 0.82 на 100. През февруари повишаването на цените се е ускорило до 6.04 на 100, като повишаването е непрестанно и през четирите седмици на предишния месец.

Годишната равносметка

демонстрира, че през последните три месеца на 2022 година – октомври, ноември и декември, храните на едро са поскъпвали надлежно с 2.54%, 3.37% и с 2%. През останалите девет месеца на отминалата 2022 година храните на едро са поскъпвали, а през два са спадали. Най-голямо месечно покачване на цените на едро е регистрирано през март (+6.42%), а най-голямо поевтиняване през юни (-6.18%). От началото на годината до 10 март цените на едро на храните са нарастнали със 7.73 на 100, а на годишна база, по отношение на 10 март 2022 година цените на едро са се повишили с 25.12 %.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР