Храната на боговете“, любима на всички в цял свят, е

...
Храната на боговете“, любима на всички в цял свят, е
Коментари Харесай

„Храната на боговете“, любима на всички в цял свят, е пред сериозен риск от изчезване!

„ Храната на боговете “, обичана на всички в целия свят, е пред сериозен риск от изгубване! Шоколадът – по този начин в предишното е бил именуван той  – „ храна на боговете “.

„ Той идва в Европа преди по-малко от 200 години и десетилетия се е употребил единствено като напитка във френския императорски двор и всеобщо се употребява едвам от към 100 години. Той може да бъде считан за първокласна стока поради многото изгоди за нашето здраве. Занаятчиите шоколатиери са бижутери “. Това сподели Станимира Георгиева, създател на „ Шоколадова къща Станимира “ пред Bloomberg.

Сега обаче шоколадът е изправен пред сериозен риск – от изгубване или превръщането му в първокласна стока – чака се цената му да се покачва от ден на ден.

Повишаващата се цена на какаото на международните тържища се дължи най-много на климатичните промени, само че също по този начин и на потребността. Вероятно ще забележим и нов пробив на цената на международните тържища. Тези скокове на суровината обаче не се отразяват за в този момент върху цената на дребните занаятчийски шоклатиерни, нито на огромните, всеобщи производители, тъй като се усъвършенстват разноски. Но е изцяло допустимо в бъдеще шоколадът още веднъж да се трансформира в първокласна стока, какъвто е бил в предишното, сподели Станимира Георгиева.

Фючърсите на какаото на Нюйоркската стокова борса с доставка през май за малко надвишиха 10 000 $ за звук. След това цената отстъпи и в този момент е на равнища към 9800 – 9850 $ за звук.

„ Потребителското държание не се трансформира фрапантно с това, че цената се е повишила към краен клиент. Хората желаят да купят първокласен артикул, без значение от нарасналата цена, както в сладкарницата, по този начин и на щанда с шоколад в магазина “, сподели още сладкарката.

„ Храната на боговете “

Въпреки скока на цената на какаото и какаовите артикули, общественият бизнесмен съобщи, че цените в дребните занаятчийски шоколатиерни, като „ Шоколадова къща Станимира “ към този момент не се трансформират, тъй като „ дребният занаятчийски производител може да задържи цената си като усъвършенства други разноски “ като такива за опаковки, за труд и други Не на последно мясото идват и „ новаторските способи, като да вземем за пример да не се продава на кг или на грам, а да се залага на качеството на изделието, което има и артистичен детайл “.

„ Ние задържаме цената, макар че от началото на годината няколко пъти се увеличи цената. Наблягаме на това, че нашите клиенти получват добавена стойност и на нашата задача от това, че изделията се създават от хора от уязвими групи. Оптимизираме и разноските – от опаковки до превоз “.

При по-големите производители, които оферират по-масови произведения, виждаме разнообразни новаторски способи, някои сполучливи, други не толкоз, сподели още Станимира Георгиева.

Такива способи са понижаване на грамажите на шоколадови десерти, вместо увеличение на цените, както и запасяване с количества суровина на по-ниска цена – какао и какаови артикули, както и усъвършенстване на разноските – роботизация и оптимизация на индустриалния развой с потребление на по-малко работна ръка (по-малко хора – огромна производителност).

От огромно значение във веригата производител – пазар е отношението и мнението на крайния консуматор, а то се трансформира от ден на ден и към този момент се слагат въпроси дали не желаеме да понижим какаото и захарта в хранителния си режим. Така Георгиева насочи диалога към изменящите се потребителски настройки и държание.

Тя посочи, че няма нищо толкоз шокиращо в вероятността шоколадът да се трансформира в новата първокласна стока. И е изцяло допустимо да забележим нови пробиви в цената на международната борса.

Източник – Plovdiv24.bg

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР