Хотелската верига Marriott е станала жертва на хакерска атака Базата

...
Хотелската верига Marriott е станала жертва на хакерска атака Базата
Коментари Харесай

Данните на над 500 милиона души са в риск

Хотелската верига Marriott е станала жертва на хакерска офанзива

Базата данни за резервации на Marriott е златна мина за всеки евентуален хакер

Една от най-големите хакерски атаки бе разкрита тази седмица. Хотелската верига „ Marriott “ е станала жертва на хакерска офанзива, която е изложила на риск данните на над 500 милиона консуматори на хотелската верига.

На към 327 милиона консуматори са добити данни като имена, имейл адреси, телефонни номера, номер на паспорта, информация за сметките „ Starwood Preferred Guest “ (SPG), дата на раждане, пол, информация за идване и тръгване, дата и период за резервация, както и други желания на клиентите.
още по тематиката
Макар да не прецизира прецизен брой на засегнатите, Marriott удостоверява, че изтеклата информация за някои консуматори включва даже и цялостните номера на техните банкови карти, както и датата на приключване.

Информацията е взета от базата данни за резервации на Starwood (дъщерна компания на Marriott). Обемите от данни, които тя съхранява, са златна мина за всеки евентуален хакер или специфични служби, разясниха експерти от Софтуерния университет.

Номерата на картите са били криптирани благодарение на логаритъм, наименуван „ Advanced Encryption Standard “ (AES0128), като от Marriott допълват, че има два обособени съставния елемент, които са нужни, с цел да се декриптират номерата на картите, и към този миг от компанията не изключват опцията и двата да са попаднали в несъответствуващи ръце.

Хотелската верига е известили съответните органи. Арне Соренсон, президент и основен изпълнителен шеф на Marriott, сервира своите извинения на клиентите, заявявайки: „ Не успяхме да предоставим това, което нашите посетители чакаха, както и това, което ние самите чакахме от себе си “.

На засегнатите консуматори е препоръчан едногодишен абонамент за услугата WebWatcher, която ще ги извести, при положение, че техните персонални данни се появят онлайн. За всевъзможни други въпроси на потърпевши и други посетители, е основан специфичен уебсайт.

Автор: Георги Кацаров
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР