Хотелиерският бранш подкрепя идеята на правителството за осигуряване на леглова

...
Хотелиерският бранш подкрепя идеята на правителството за осигуряване на леглова
Коментари Харесай

Заделят над 3000 легла в COVID-хотелите |

Хотелиерският отрасъл поддържа концепцията на държавното управление за обезпечаване на леглова база като буферна зона за предварителна защита на популацията. Бизнесът към този момент има подготвеност да даде над 3 хиляди кревати в цялата страна, където да се настаняват карантинирани лица, хора в изолираност и близки на заболели от COVID-19. Това стана ясно от днешната среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с представители на Националния ръб по туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. 

Очакваме Министерството на здравеопазването да ни даде информация какви са санитарните условия, на които би трябвало да дават отговор местата за настаняване, избрани като „ карантинни хотели “, както и каква следва да бъде организацията на активността им, обвързвана с даването на настаняване и хранене и по какъв начин хотелиерите биха могли да получат финансиране за това според признатите ограничения за битка с COVID-19, посочи министър Николова.

По думите ѝ Министерството на туризма няма да дефинира кои хотели ще бъдат включени в листата като карантинни. За нас не е значимо кои ще са местата за настаняване, за нас е от голяма важност да се погрижим за здравето на хората, предвид на създалата се усложнена епидемиологична конюнктура, безапелационна бе вицепремиерът.

Вицепремиерът посочи, че практиката в други страни демонстрира, че такива хотели се употребяват като буферни за хора, които би трябвало да са под изолираност и не могат да го създадат в домовете си, с цел да не заразят околните си, както и за лица, които идват от чужбина и подлежат на наложителна карантина. По този метод се предотвратява опцията някои от тези групи хора да трансферират болестта върху други лица, с които би контактували.

Изчисления демонстрират, че карантинирането на човек в хотел понижава сумата, която страната би отделила за неговото хоспитализиране най-малко два пъти. По този метод се заобикаля прегряване на здравната система и разпространяването на заболяването у нас, сподели още министърът.

От своя страна представителите на двете организации обявиха цялостна подготвеност да се отзоват в помощ на страната, тъй че да не блокира здравната система. В момента, в който здравното министерство ни даде ясни условия ще има още повече хотелиери, които ще отворят вратите си, прецизираха от сектора.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР