Хормоните на тийнейджърите бушуват и е нормално те да имат

...
Хормоните на тийнейджърите бушуват и е нормално те да имат
Коментари Харесай

Мирела Димитрова, психолог: Случаите на насилие не са зачестили, а им се дава по-голяма гласност

Хормоните на младежите бушуват и е обикновено те да имат потребност да се покажат и потвърдят. Просто методът при момчетата и девойките е друг. Това сподели в предаването " Добро утро, България “ на Радио " Фокус “ психологът и специалист към Центъра за безвреден интернет Мирела Димитрова.

" В устрема си да намерят своята еднаквост девойките са склонни да копират несъмнено държание и даже външен тип на известни персони. Момчетата въпреки това демонстрират превъзходство посредством физическа мощ. Тази възраст се характеризира и с опита за прескачане на публичните правила и закони. Пример за това са кражбите, сбиванията и вандализмът “, уточни психологът.

Не мога да се съглася, че случаите на принуждение зачестяват, безапелационна е Димитрова. " Винаги е имало такива, без значение дали са в учебно заведение или на улицата. Просто не са придобивали такава публичност. Платформите сега спомагат такива видеа да доближават до повече хора, макар че е нелегално “.

Никой не се ражда нападателен, съобщи Димитрова. " Агресията сама по себе си може да е метод за справяне. Ако на детето от малко не му се демонстрират други такива метод, като да вземем за пример връзката. Също може да е копирано държанието. Ако едно малко дете е измъчвано у дома от родителите си, без значение вербално или физически, то копира това държание отвън дома. “

Тези клипчета на експанзия се разгласяват, с цел да може обявата да събере гледания и публикуващият да получи известност, изясни психоложката. " Ставаме очевидци на един обаян кръг – хората търсят тъжната вест – тази, в която се приказва за корист, за покруса. И пропущаме хубавите вести. Забелязвайки това, медиите стартират да разгласяват такива вести, които се търсят. И тогава по какъв начин чакаме децата да се стремят да разгласяват нещо друго, да се стремят да основават наличие, което да е положително. Информацията, до която доближават подрастващите, им въздейства те да основават самите такава информация “.

Онлайн тормозът се случва в интернет пространството и доближава до повече хора, в сравнение с учебният тормоз, добави Димитрова. " При нас доближават много сигнали за онлайн тормоз със закани, имейли. Различни са формите на онлайн тормоз “.

За справяне с издевателството като цяло – онлайн или в учебно заведение, съгласно мен хората не би трябвало да имат толерантност, безапелационна е Димитрова. " Нека се замислим ние възрастните какъв брой постоянно докладваме наличие, което не ни харесва, или наличие, в което има принуждение. За да научим децата да не са толерантни към подобен тип държание, самите ние би трябвало да стартираме да не сме окей с подобен вид държание “.

Габриела ГАНЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР