Хормонът на щастието – как да си го набавим, съветват

...
Хормонът на щастието – как да си го набавим, съветват
Коментари Харесай

Серотонин-Хормонът на щастието – как да си го набавим?

Хормонът на щастието – по какъв начин да си го набавим, поучават специалисти. Значението на хормона серотонин в организма не може да бъде надценено: той играе ролята на невротрансмитер в централната нервна система, взе участие в регулирането на съдовия тонус и улеснява физическата интензивност. Слънчевата светлина е нужна за синтеза на серотонин. Смята се, че по тази причина в слънчевите дни човек е в положително въодушевление.

Този хормон е един от главните невротрансмитери в нашето тяло, който се назовава още „ хормонът на положителното въодушевление “, „ хормонът на щастието “, „ хормонът на насладата “, „ хормонът на удоволствието “ и „ най-важният антидепресант “. И не на вятъра. В последна сметка, серотонинът е химическо вещество, тясно обвързвано с психическото положение на човек, а точно неговото въодушевление, държание, либидо и т.

Молекулната формула на серотонина е C10H12N2O. И неговата структурна формула е следната: към този момент беше казано нагоре, че принадлежи към класа субстанции на невротрансмитерите. Те са химикали, които предават електрически импулси сред нервните кафези или от тях към мускулите.

Така че серотонинът контролира интензивността на тези импулси, като в същото време частично диктува команди на тялото ни за това или това деяние – радвайте се, усмихвайте се, смейте се, движете се и така нататък В резултат на това, вярното действие на серотонина обезпечава устойчиво прочувствено положение на индивида.

Като цяло, серотонинът би трябвало да се създава от нашето тяло без проблеми и спънки. Неговият синтез се реализира в: епифизната жлеза на мозъка (5-20%), в червата на индивида (80-95%).

Не е чудно, че хората със стомашно-чревни болести могат да бъдат по-податливи на меланхолия. Всички болести на храносмилателната система, изключително дисбактериозата, водят до понижаване на равнището на серотонин в нашето тяло.

Какво се случва, когато равнището на серотонин в тялото е ниско?

Дефицитът на серотонин в организма води до:

Състояние на обща уязвимост. Лошо въодушевление. Депресия. Изкривено (отрицателно) разбиране на света. Влошаване на умствената активност. Сексуална импотентност. Стомашно-чревни нарушавания. Наддаване на тегло и цялост. Намаляване на кръвосъсирването. Повишена сензитивност към болежка. Намалено произвеждане на мляко при кърмачки.

Излишъкът на серотонин в тялото обаче, не предвещава нищо положително, защото може да докара до:

Световъртеж. Състояние на бодърствуване. Внезапна загуба на тегло и така нататък

Но последното е рядко, тъй като по-често има липса на серотонин, в сравнение с остатък в тялото. Не без причина, в последно време толкоз доста хора са склонни към депресивни положения и се нуждаят от помощта на психолози. Специалистите от своя страна, предписват на пациентите си антидепресанти.

Какво съставляват антидепресантите?

Антидепресантите са психотропни медикаменти, употребявани най-вече за лекуване на меланхолия, които засягат равнищата на невротрансмитери, като серотонин, допамин и норепинефрин.

Не може да не се съгласите, че има случаи на психологични разстройства, които изискват наложителна здравна интервенция, защото обстановката е извънредно комплицирана. Понякога обаче, може да попълните равнището на серотонин в тялото си по изцяло натурален метод.

Как да увеличим количеството серотонин в тялото?

13 съвета по-долу ще ви оказват помощ да извършите това по изцяло натурален метод:

Яжте храни, богати на триптофан. Тези артикули включват: елда, ориз, бобови растения, кедрови ядки, фъстъци, моркови, цвекло, зеле, магданоз, банани, портокали, пъпеши, извара, сирене, риба, „ алено “ месо. Триптофанът е ароматна алфа-аминокиселина, без която е неосъществим синтезът на серотонин. Яжте храни, богати на витамин D. Наличието на витамин D в тялото също предизвиква синтеза на серотонин. Има го в храни, като: елда, овесени ядки, маруля, плодове, зеленчуци, фасул и разнообразни зеленчуци.

Яжте храни, богати на магнезий. Този биологично-важен детайл за човешкия живот също катализира производството на серотонин. Богати на магнезий са: ориз, сини сливи, сушени кайсии, водорасли, дини, слънчогледови семки, кашу, сусам и други

Яжте повече плодове, вместо сладкиши. И е по-добре да замените сладкишите с плодове. Но ги яжте преди главното ядене, а не по-късно. Намалете до най-малко приема на кофеинови и алкохолни питиета. Или още по-добре, избягвайте ги изцяло. Следете равнището на кортизол („ хормон на напрежението “) в тялото си. Занимавайте се със спорт. Физическите извършения предизвикват синтеза на серотонин в мозъка, както и катализират десетки други биохимични процеси в тялото. Започнете да наблюдавате стойката си и стойте с изправен тил, което също ще ви спести ненужни здравословни проблеми. Прекарвайте повече време на слънце. Първо, слънчевата светлина създава витамин D, който е нужен за синтеза на серотонин, и второ, самата слънчева светлина катализира доста химични реакции в тялото. Може би по тази причина животът наподобява по-вълшебен през лятото, в сравнение с през другите сезони на годината. Спете повече. По-голямата част от серотонина се възвръща в тялото по време на сън. Освен това, до момента в който спим, подсъзнанието подрежда информацията, получена денем, и взема решение доста психически проблеми. Много постоянно сънят липсва на човек за положение на естетика и благополучие.

 

Прогонете възприятието за виновност и тъга. Тези усеща блокират работата на серотонина и обезсмислят всичките ви старания. Променете метода си на мислене. Независимо дали посредством психотерапия, книги, филми, медитация, духовни практики, нови ползи или пътешестване, от време на време просто би трябвало да позволите на нови позитивни прекарвания да влязат в живота ви. Тук влиза в деяние правилото на противоположната връзка. Ако серотонинът може да повлияе на нашите мисли, тогава те също могат да въздействат на някои телесни процеси. Хвалете се с триумфите си. Странно, само че това покачва равнищата на серотонин. Успехите ви обаче, би трябвало да са действителни, а не измислени. Ако сега няма такива, направете нещо, с което ще се гордеете. Приемете себе си, света към вас и самия живот такива, каквито са. Много постоянно точно тук е заровен коренът на множеството психически проблеми на човек. Докато се ядосвате на себе си, на хората към вас или на събитията, няма да намерите същинско благополучие. А в случай че погледнете този дребен брой същински щастливи хора, ще разберете, че те обичат света към себе си подобен, какъвто е сега. Оценете тази статия
Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР