Хореограф от световна величина стои зад балетната премиера на постановката

...
Хореограф от световна величина стои зад балетната премиера на постановката
Коментари Харесай

"1001 нощ" се спускат на сцената на Софийската опера и балет



Хореограф от международна големина стои зад балетната премиера на постановката " 1001 нощ " на сцената на Софийската опера и балет.
Приказната история за Шехерезада ще оживее на сцената с помощта на огромния балетмайстор Елдар Алиев и музика на Фикрет Амиров. Със спектакъла ще бъде маркирана 100-годишнината от рождението на азербайджанския композитор.

Световноизвестният балетист и възпитател Елдар Алиев работи за повторно у нас. Преди 5 години на сцената на Софийската опера и балет сложи " Корсар ". И тогава, както и в този момент, работи с примабалерината Марта Петкова, която влиза в облика и на Шехерезада, и на Нурида.

Роденият в Баку Алиев през годините слага " 1001 нощ “ и в Америка, и в Европа.

Фикрет Амиров написва " Хиляда и една нощ " през 1979 година и посвещава музиката на брачната половинка си. Любопитното е, че на заглавната страница на партитурата е записано " На Аида, моята помощничка ", а Амиров употребява репертоар от ударни принадлежности като ксилофон, вибрафон, барабани, камбани, тимпани и чинели, с цел да се изрази благосъстоянието на арабската ритмика. Творчество на Амиров обгръща най-разнообразни жанрове – опери, оперети, балети. Създател е и на нов род, наименуван " симфоничен мугам ", в който вплита ориенталски мелодии в европейските типичен музикални форми, имитирайки звученето на фолклорен оркестър.

Диригенти на спектакъла са Ейюб Кулиев и Борис Спасов. Либретото е основано от фамозните братя Ибрахимбекови – Рустам Ибрахимбеков (бъдещ съавтор на наградените филми на Никита Михалков) и Магсуд Ибрахимбеков (сценарист и режисьор).

У нас " 1001 нощ " ще се играе всеки ден от 27-и май до 1-ви юни, в това число.

 министър председател солистите на Софийската опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР