Хората, започнали да пушат преди навършване на 20 години, са

...
Хората, започнали да пушат преди навършване на 20 години, са
Коментари Харесай

Проучване: Хората, пропушили преди да станат на 20, са по-пристрастени към цигарите

Хората, почнали да пушат преди навършване на 20 години, са по-пристрастени към цигарите и ги стопират по-трудно, заяви " Медикъл Експерес ", базирайки се на научно проучване. 

Учени упорстват законната възраст за приложимост на цигари да се вдигне на 22 години, защото младежите се пристрастяват по-лесно. 

Резултатите са показани на тазгодишния конгрес на Европейското общество по кардиология, заяви Българска телеграфна агенция. 

През 2020 година повече от един от пет души по света е употребявал артикул, съдържащ тютюн. 

Тютюнът убива половината от своите консуматори. 

Пушачите под 50 години са четири пъти по-застрашени от развиване на сърдечносъдови болести в съпоставяне със своите връстници. 18 години е легалната възраст за приложимост на тютюн в доста страни. В някои страни обаче няма ограничавания. 9 от 10 възрастни, които пушат цигари, са почнали преди навършване на 18 години, 99 % са почнали преди 26-годишна възраст.

Изследването се концентрира върху никотиновата взаимозависимост. Проучени са пациенти от клиника за отричане на цигарите в Япония. Участниците са попълнили тест за никотинова взаимозависимост с въпроси като " Колко време, откакто се разсъните, палите първата си цигара? ", " Трудно ли се въздържате да не пушите тук-там, където това е неразрешено? ", " Колко цигари на ден пушите? ". Скалата за оценяване на взаимозависимост е от 1 до 8: 1-2 слаба; 3-4 слаба към умерена; 5-7 умерена; 8 висока. Участниците са били разграничени в две групи според от възрастта на започване на пушенето: под 20 и над 20 години. 20 години е възрастта за легална приложимост на тютюн в Япония.

Въглеродният оксид в дъха е употребен като знак за броя на изпушените за последните 24 часа цигари. Отказът от цигарите е дефиниран като 7 дни без нито една изпушена цигара и равнища на въглероден диоксид в дъха под 0.0007 %. 

Участниците са били 1382 души, от които 30 % са били дами. Средната възраст на посетилите клиниката за отвод от цигарите за първи път е била 58 години. Според данните 556 участници са почнали да пушат преди 20-годишна възраст, а 826 участници за почнали нас 20 години.

Резултатите демонстрират, че рано почналите пушат повече цигари на ден - 25, спрямо късно почналите - 22. Нивата на въглероден диоксид при рано почналите са по-високи, а пристрастеността при тях се равнява на 7,3 по канара за привързаност спрямо 6,3 при по-късно почналите. 

По-малко от половината рано почнали да пушат - 46 %, са спрели сполучливо пушенето. Процентът на отказалите цигарите измежду по-късно почналите е 56. 

Рано почналите да пушат са по-малко склонни да спрат - едвам 30 %. 

Според създателя на проучването доктор Коджи Хасегава от Националната болница в Киото резултатите демонстрират, че ранната възраст на почналите да пушат е обвързвана с по-висока никотинова взаимозависимост, даже при напълно младежи. Според него преместването на границата за легална приложимост на цигари на 22 години или още повече може да понижи броя на подвластните от никотин и надлежно да редуцира здравните последици. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР