Хората плачат и разчистват тиня, дървени трупи и наноси Все

...
Хората плачат и разчистват тиня, дървени трупи и наноси Все
Коментари Харесай

Стотици къщи и хиляди дка потопени край Пловдив и Карлово - трябват милиони

Хората плачат и разчистват кал, дървени трупи и наноси
Все още размерът на вредите не е явен, трябват дни да се опишат

Няма жертви, другото е поправимо, споделя кметът на община “Марица ” Димитър Иванов

Всичко ми отиде. Покъщнина, събирана 80 години, изчезна за момент. Така 80-годишната Дела Тодорова от карловското село Слатина разказва със сълзи провалите от потопа в дома ѝ. Като нея са стотици в Карловско.

Водното злополучие, връхлетяло в петък селата Богдан, Каравелово, Слатина, Розино и Московец, нанесе непоправими вреди, които занапред ще се пресмятат. Река Стряма излезе от коритото, довлече тонове дървесина, кал и наноси, откъсна мостове, наводни къщи и дворове. Трети ден хората от потърпевшите обитаеми места плачат и се чудят по какъв начин да възстановят домовете си. Уверението на държавни мъже и политици, че ще получат помощ, към този момент не ги грее, до момента в който не видят с очите си. Президентът Румен Радев посети в събота Каравелово и настоя страната по най-бързия начин да се намеси

Военни, пожарникари и доброволци са на терен. Но поданици на Слатина в неделя се оплакаха, че са били изцяло забравени от спасители и институции. В селото гледката е апокалиптична. Могили от дървени трупи са струпани, довлечени от мътните води. Автомобили са влачени като кибритени кутии и са затиснати сред дървените купчини.

“Къщата на баба ми е цялостна с вода, не можем да влезем. Баба ми е ранена, с пукнато ребро. Едва е съумяла да се качи на горния етаж. В петъчния ден никой не отиде да ревизира дали е добре, или дали е жива, звънях на кмета, на Гражданска отбрана. Ние сами, безусловно газейки до втория етаж, я извадихме и я пренесохме през водата. Сега е настанена в Карлово в друго наше жилище ”, сподели внучката Кристина Минчева. Кметът Петър Делков изясни, че в първите часове на бедствието обикаляли да видят има ли потърпевши и ранени хора. “Говорих с Граждански отбрана, те обясниха, че не могат да стигнат до засегнатите къщи ”, сподели той. Едва в неделя преди обяд там се появиха първите машини да разчистват.

Селото е откъснато на две поради опустошения мост от реката. “Никой не мисли за хората. Гледа се да минат изборите ”, обезверен е Минчо Вълчев.

Катастрофична е ситуацията и в другото потърпевшо село Богдан. Не по-различно е и в Каравелово.

“Само другари ни оказват помощ, най-малко в нашата част от селото няма доброволци. Всичко е в тиня, къщата ни е унищожена ”, изясни за “24 часа ” Стефани Тодорова, щерка на арестувания в събота край морето водач Тошко Машора. Съпругът на Стефани е от Каравелово и баба му, дядо му и татко му са били евакуирани чак в събота - изкарали кошмарна нощ в къщата си на ул. “Първи май ”

“Истинско злополучие ни сполетя по доста линии ”, продължава Стефани. В неделя тя и роднините ѝ разчистваха в Каравелово. В околните дни би трябвало да отидат до Бургас, с цел да приберат майка ѝ и сина ѝ, отправили се на злощастно пътешестване до морето. Там при инцидентна инспекция по обяд в събота беше арестуван Тошко Тодоров-Машора. Той е с обвиняване за трафик на мигранти в Гърция и въпреки през ноември м.г. Пловдивският областен съд да отхвърли да го екстрадира, Европейската заповед за арест не е свалена от системата на Министерство на вътрешните работи. Сега Машора е в ареста за 72 часа. 
 
Над 150 наводнени къщи и хиляди декари земя с унищожена годишна продукция е равносметката от потопа и в пловдивското село Трилистник. В събота към 9 ч сутринта се скъса дига на река Стряма и заля къщи и дворове. Хората напуснаха домовете си и се изтеглиха като при война. В неделя, откакто водата се оттече, последователно започнаха да се завръщат. 

“Ако бедствието беше станало измежду нощ, не ми се мисли какви последствия можеше да има. Важното е, че няма жертви, другото е поправимо ”, сподели пред “24 часа ” кметът на община “Марица ” Димитър Иванов. По думите му на този стадий не може да се каже какви са вредите, защото занапред ще се разказват, само че за това е нужно водата изцяло да се отдръпна. До късно в събота вечерта спасявали пенсионер в Трилистник, който бил на покрива на къщата си.

“Това, което можеше със стотици хиляди левове да бъде предотвратено, в този момент ще са нужни милиони за възобновяване на провалите ”, разяснява Иванов по адрес на несвършената работа от страна на държавни институции. Упреци към “Напоителни системи ” насочи и кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

“Непочистени корита на реки и канали, брутално изсичане на дървета - ето го резултата от 30-годишното безхаберно отношение ”, съобщи земеделският производител от Трилистник Красимир Кумчев. Все още не могат да стигнат до засегнатите посеви, защото са под вода. “Това е най-плодородният регион на Тракия ”, означи агрономът.

По думите му най-вече са вредите в Трилистник, само че има и в околните села Скутаре, Маноле и Калековец. Според Кумчев ще са нужни още 2-3 дни да се отцеди водата и тогава ще са ясни размерите на провалите.

“Обещават, че ще компенсират. Но ще стане като предходната година при градушката. Ще дадат по някой лев, едвам кажат, че са помогнали ”, песимистичен е той.

Фермерът не може да си изясни за какво държавните институции не са си извлекли поучения в последните 30 година “То не беше Мездра, не беше Свиленградско, в този момент ние. Всяка година става някъде в страната потоп ”, установи Кумчев.

“Държавни мъже дадоха увещание, че ще оказват помощ на селото и хората. Ние като община също ще помогнем ”, увери кметът на “Марица ”.

Земеделският министър Явор Гечев: Много бързо ще осигурим парите

Земеделският министър Явор Гечев съобщи, че страната има механизми да компенсира засегнатите от наводненията карловски и пловдивски села.

“Земеделските служби работят. До 10 дни земеделските производители имат право да подадат заявление за пропаднали площи. В понеделник ще пуснем към регионалния шеф предложение за оповестяване на отчасти бедствено състояние във връзка с самите площи, с цел да им се изплатят и помощите, които са свързани с обвързаната поддръжка. До седмица най-много ще правим инспекциите. Възможно най-бързо би трябвало да осигурим парите ”, увери Гечев.

Според него нямало регистрирани съществени сечи над землището на Богдан. Местни хора обаче сочат като съществена причина тъкмо безразборната сеч.

“Бедствието нямаше да може да бъде прекратено, даже цялата работа да е била изцяло свършена. Най-вероятно дигите отново щяха да се скъсат. При толкоз вода, която се е изляла, надали това можеше да се овладее единствено с стандартните способи.  Колосални са размерите на това, което се е случило в границите на няколко часа ”, добави Гечев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР