Хората настояват да се назоват имената на крадцитеТиха и спокойна

...
Хората настояват да се назоват имената на крадцитеТиха и спокойна
Коментари Харесай

Монголия в обятията на масовите протести

Хората упорстват да се " назоват имената на крадците "

Тиха и спокойна в миналото Монголия още веднъж подсети за себе си с митинги. Хиляди хора, макар мощния мраз, демонстрираха в столицата на Монголия и се втурнаха да щурмуват Правителствения замък. Гневът на протестиращите беше провокиран от известието, че по време на превозването на въглища от Монголия до Китай е изчезнало гориво на стойност 44 трилиона тугрика, или 12,9 милиарда $. Това е кумулативната стойност на износа на въглища от Монголия за седем до осем години.

Ситуацията е овладяна, няколко души са ранени. Но не си мислете, че пристрастеностите в Монголия утихнаха изцяло. Премиерът Лувсаннамсрен Oюн-Eрдене, който излезе при протестиращите на 7 декември, ги прикани да запазят успокоение, само че беше посрещнат с враждебно освиркване. Част от стачкуващите се събраха пред паметника на Сухебатор. Хората скандираха лозунги за оставка на Народното събрание, желаеха " да се разкрие корупцията на управляващите и да се посочат имената на крадците ".

В момента се проверяват няколко десетки длъжностни лица, забъркани в мътни покупко-продажби при износа на монголски въглища за Китай. В доста случаи от „ върховете “ се изисква да „ търсят “ нарушителите в личния си кръг. Или може да имитират желанието да спрат кражбата, само че последното надали ще помогне.

Беше оповестено започването на следствие за кражба на въглища в Ерденес Таван Толгой АД. Създадена е специфична правителствено-парламентарна комисия. Започна работа взаимна работна група, в която вземат участие представители на властта и протестиращи. „ Трябва да дадем справедлива оценка на обстановката, като поемем строга правна отговорност “, сподели монголският президент Ухнаагийн Хурелсух.

Няколко души са арестувани. Това са по-специално Батулгюн Ганхуяг, някогашен изпълнителен шеф на частната въгледобивна компания Таван Толгой, негови родственици, мениджъри и притежатели на две частни компании. Но е ясно, че това не е краят.

Някои от протестиращите упрекват за случая " сътрудниците " на Япония, Индия и Съединени американски щати. Други виждат " ръката на Пекин ", вярвайки, че разбойниците са работили от и от двете страни. Има и други версии: последните събития са ново издание на " цветната " гражданска война, опит на опозицията да се възползва от националното неодобрение и да вземе властта.

Характерно е, че протестиращите действаха доста проведено.

Те привлякоха мнозина на своя страна, защото в Монголия несъмнено няма дефицит на недоволни. Страната изпитва следствията от „ пандемичните “ ограничавания, които унищожиха дребния и междинен частен бранш. Цените порастват, бедността е огромна, броят на безработните пораства. В такава среда детонацията беше неизбежна...

Първите парламентарни чувания по проблема с въглищата ще се проведат на 21 декември. Скоро ще бъде даден отговор на въпроса какъв брой „ високо ” седят причинителите на обири. Може да възникне въпросът за промяна на властта в Монголия. Президентът на Монголия на съвещание на Съвета за национална сигурност предложи разформироване на Народното събрание и държавното управление и осъществяване на предварителни избори. Във всеки случай огромни промени в политическия живот на Монголия са наложителни.

Припомняме, че най-силното политическо земетресение в Монголия през лятото на 2008 година беше обвързвано с изборите, когато водачът на Демократическата партия и предстоящ президент на републиката Цахиагийн Елбэгдорж съобщи, че 10 до 15 % от гласовете за неговата партия са откраднати, като общият размер на откраднатото доближава 30 %.

Започнаха безредици, по-късно наречени " Юртова гражданска война ". Беше оповестено бедствено състояние. Властите бяха принудени да изпълнят настояванията на протестиращите и да признаят обстоятелствата за изборни нарушавания. Резултатите от гласуването бяха отчасти изменени, само че тлеещото неодобрение измежду популацията се усещаше дълго време.

Може би и в този момент пристрастеностите няма да утихнат скоро. Нека се разкрият и санкционират участниците във въглищния бизнес, само че въпреки всичко огромен слой проблеми, които обременяват живота в страната, остават незасегнати. Причините за всеобщото неодобрение остават.

Могат ли събитията в Монголия да повлияят на връзките сред Улан Батор и Москва?

Русия не попада измежду виновниците за случая, а това значи, че връзките сред прилежащите страни няма да пострадат. Въпреки че са надалеч от високото равнище, което бяха по времето на Съветския съюз. Още при започване на 90-те години Русия стартира да губи позиции в Монголия, през днешния ден Русия и Монголия имат извънредно бизнес връзки, има няколко взаимни плана в разнообразни области.

По-специално планът за газопровода „ Силата на Сибир 2 “, който би трябвало да премине през територията на Монголия. Не всички в страната го утвърждават, смятайки го за излишно и даже нездравословно. Това мнение идва по-специално от представители на прозападните сили, тяхното въздействие е много мощно.

Вярно, съгласно Владимир Родионов, лекар на политическите науки, изпълняващ длъжността шеф на Ориенталския институт на Бурятския държавен университет, изследванията на публичното мнение демонстрират, че Русия, както и преди, провокира благосклонностите на жителите на Монголия: „ Жителите на тази страна ни назовават свои главен сътрудник, освен това с огромна разлика пред другите страни “, споделя ученият. – Това е някакъв абсурд, облик, завещан от времето на социализма. Инерцията, като запас на въздействие, работи, тъй като елементарните монголци в по-голямата си част имат доста позитивно отношение към Русия. Но с цел да запазите това отношение в бъдеще, би трябвало да се положат старания.

Да. Трябва да се положат старания. Без това нищо няма да се случи.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР