Хората, които вярват, че земята е плоска, че ваксините срещу

...
Хората, които вярват, че земята е плоска, че ваксините срещу
Коментари Харесай

Как да говорим с вярващите в плоската земя и в наноботите във ваксините?

Хората, които имат вяра, че земята е плоска, че имунизациите против Covid-19 съдържат наноботи, че тестванията в учебно заведение против болестта целят да разшифроват генома на децата или клечките за тестване съдържат отровни субстанции, не са малко по света, и изключително в България. Макар до неотдавна всичко това да звучеше като екзотика, пандемията от Covid-19 сподели, че другите измерения на мислене на жителите, които към момента имат доверие на науката и на формалните институции, и другите, които тотално са го изгубили, основават действителни публични проблеми. Затова въпросът по какъв начин едните да беседват с другите стои все по-сериозно в дневния ред.

Доскоро вярата на рационалната група беше да убеди останалите в правотата си с изсипването на от ден на ден и все по-неопровержими обстоятелства и статистики. Оказа се обаче, че този метод въобще не работи. Затова от ден на ден откриватели в обществените науки се нагърбват да учат от близко метода на мислене на отричащите науката. Като начало те оферират плоскоземците и техните съидейници в дебрите на екзотичното мислене да бъдат взети насериозно.

Преди няколко месеца издателството на един от най-хубавите университети в света – Масачузетският софтуерен институт (MIT), разгласява. Изследователят разказва усещанията си от неколкодневното си премеждие да посети Международната конференция за плоската земя през 2018 година в Денвър, както и да организира голям брой диалози с хора, отричащи климатичните промени, човешкия принос за световното стопляне, успеваемостта на имунизациите и други

Лий счита, че, в случай че се огледа по-дълбоко, ще се види, че отричането на науката стои и зад доста от тежките публични проблеми на съвремието – расизма, поляризацията, неравенството, авторитаризма, миграционната рецесия и провокациите поради Covid-19. " Живеем в просвета на отричането, в която хората споделят неща, за които не може да им се търси сметка ", регистрира откривателят.

Той е склонен с резултатите от известно, че разсъжденията, които водят до отказване на консенсусни научни истини, стъпват върху пет съществени предпоставки: килнат асортимент на доказателства, религия в тайни теории, нелогично мислене, разчитане на подправени специалисти и разбиране, че в случай че съперникът ти не показа перфекти пояснения, това значи, че ти си прав.

" Отричането на науката не опира до подозрения, то има общо с недоверието ", счита Макинтайър. Затова съгласно него методът за превъзмогване на недоверието не е посредством шерване на точна и достоверна информация, а посредством диалог лице в лице, при който човек резервира успокоение, демонстрира почитание към събеседника си и го изслушва. " Единственото, което би дало вяра за триумф, е да имаме вярното отношение към събеседника ", счита Лий Макинтайър.

Той категорично акцентира, че в доста случаи е невероятно с един или два диалога да се преобърнат визиите на хората, тъй като когато оспорваш вярванията им, ти в действителност поставяш под въпрос тяхната еднаквост, а това е нещо доста съществено.

В книгата си откривателят разказва доста в детайли опита си от визитата на конференцията на плоскоземците през 2018 година



Международната конференция на плоската Земя, извършена през ноември 2018 година в Денвър.

Може да звучи необикновено, само че доста хора се връщат към вярването, че Земята е плоска, без значение че от повече от 2000 години насам е налице познанието за сферичната форма на Земята. На въпроса дали тези хора са съществени, отговорът е изрично " да ", най-малкото тъй като цената да си плоскоземец постоянно е да бъдеш отритнат от обществото, да вземем за пример от църквата, да бъдеш уволнен от работа, а в крайни случаи - даже да загубиш живота си.

Макинтайър споделя, че на Международната конференция за плоската Земя през 2018 година в Денвър не е видял нито един човек, който да не е надълбоко отдаден на вярването. По думите му всичко на конференцията е изглеждало толкоз " обикновено ", че в случай че човек не е бил наясно с тематиката, въобще не би му хрумнало, че всички тези хора са били обединени от сходна екзотична концепция.

Макинтайър е впечатлен, че плоскоземците имат вяра, че в основата на убеждението им стоят доказателства и опити. Обединява ги надълбоко съмнение в формалните престижи, само че мощно имат вяра на персоналния опит.

" Да прекараш два дни, посещавайки семинари със заглавия като " Глобъстъри ", " Плоската земя и научният способ ", " Активизъм за плоската Земя ", " НАСА и други галактически неистини ", " 14+ метода, по който Библията споделя, че Земята е плоска ", " Да приказваме с нашите фамилии и другари за плоската Земя ", наподобява на това да прекараш два дни в подслон. Аргументите бяха неуместни и заплетени и не беше елементарно да бъдат приземени, изключително в случай че човек се съгласи с настояването на плоскоземците да се показа непосреден опит от първо лице. А обществената поддръжка, която участниците изпитваха от това, че най-сетне са дружно със свои съидейници, беше явна. Психолозите от дълго време знаят, че има и обществен аспект, който е определящ за това в какво имаме вяра. Международната конференция за плоската Земя през 2018 година беше лабораторен опит в племенно мислене ", разяснява философът.

Той изяснява, че за 48-те часа, които е прекарал на конференцията, е влезнал в редица по-малко или повече тежки диалози в опит да опонира на изказванията, че Земята е плоска, че континентът Антарктика не съществува, че има голям купол на върха на Земята, че тя не се движи. Всичките му пояснения за махалото на Фуко, за сенките при залез слънце, за действието на гравитацията върху международния океан, за Международната галактическа станция ни минимум обаче не са обезпокоили стройната визия за света на плоскоземците.



Плоскоземецът и някогашен водач на лимузини Майк Хюз доби международна популярност с пилотирането на конструирани от самия него ракети в опит да потвърди, че Земята е плоска. Той умира при следващ опит през февруари 2020 година, сниман за телевизионно присъединяване.

Затова Лий Макинтайър взема решение да промени метода си. " Ако бях прав, то излиза, че всичко към плоската Земя въобще не опираше до " доказателствата ". Те бяха просто една голяма модернизация за обществената еднаквост на тези хора. Това изяснява за какво плоскоземците възприемат толкоз персонално опитите да се оспорят вярванията им. Това, което имат те, е не просто поверие. Това е тяхната същина, изяснява кои са ", написа откривателят.

Затова, вместо да ги приема за " луди " или за врагове на разсъдъка, Макинтайър взема решение да ги вземе насериозно като човешки същества, като в това време отхвърля да играе тяхната игра с " доказателствата ". Той осъзнава, че което и " доказателство " да обори, плоскоземците вадят идващото и по този начин до безспир. Затова откривателят стартира да води диалози за самите тях, за живота им, с цел да разбере по какъв начин са формирали убежденията си. Той вижда, че множеството от хората на конференцията са претърпели контузия или отменяне, някои от тях са били маргинализирани и вярването в плоската Земя им дава еднаквост и смисъл.

" Ако някой отхвърля неоспорими обстоятелства, може умерено да приемете, че неговите страсти са тези, които го отклоняват от действителността. Затова би трябвало да разгърнем умеенето си за емпатия, което значи да се опитаме да разберем страстите на другите хора, да определим какви прочувствени блокажи може да им пречат и ги карат да заравят глави в пясъка ", написа Глеб Ципурски в. Според него чуването и разбирането на възприятията на събеседника е първото изискване за водене на диалог с човек, който отхвърля обстоятелствата, тъй като твърдоглавото пазарене през причини няма никакъв позитивен резултат в такава обстановка.

" В връзката на науката е аксиома, че не можеш да убедиш в нищо единствено с обстоятелства човек, който отхвърля науката. На множеството хора, които отхвърлят науката, не им липсва информация. Липсва им доверие. А доверието би трябвало да се построи с самообладание, почитание, емпатия и междуличностни връзки ", обобщава Лий Макинтайър.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР