Хората, които се хранят навън, са с по-високи нива на

...
Хората, които се хранят навън, са с по-високи нива на
Коментари Харесай

Храненето навън е по-вредно за здравето от домашно приготвената храна

Хората, които се хранят на открито, са с по-високи равнища на токсични химикали, наречени фталати, спрямо тези, които употребяват домашно приготвена храна, сочат резултатите от проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.

Фталати се съдържат в пакетирани и модифицирани храни.

Учени от университета "Джордж Вашингтон " и Калифорнийския университет в Бъркли откриха, че хората, които употребяват повече бързи закуски или ястия в заведения за хранене и кафенета, са с близо 35 на 100 по-високо равнище на фталатите спрямо тези, които декларират, че сами готвят употребяваната от тях храна.

"Изследването навежда на мисълта, че домашно приготвената храна е по-малко евентуално да съдържа огромно количество фталати - химикали, свързани с проблеми с плодовитостта, затруднения при бременност и други здравни проблеми - съобщи Ейми Зота от университета "Джордж Вашингтон ". - Резултатите демонстрират, че храненето на открито е значим и подценяван до момента източник на излагане на фталати. "

Изследването за пръв път съпоставя излагането на фталати при хора, които декларират, че се хранят на открито, и при тези, които е по-вероятно да употребяват домашно приготвена храна.

Били изследвани данни за 10 253-ма участници на 6 и повече години сред 2005 година и 2014 година Те били запитани какво са консумирали 24 часа преди да бъдат интервюирани. Около 61 на 100 от участниците дали отговор, че предходния ден са се хранили на открито. Тогава им били взети проби от урината. Било установено доста повишение на равнището на токсините у участниците от всички възрастови групи, които са се хранили на открито. То било с 55 на 100 по-високо у младежите, които консумирали ястия в заведения за хранене. Някои храни, като чийзбургери и сандвичи, са с 30 на 100 по-голямо наличие на фталати, в случай че са купени в заведения за хранене или кафенета.

"Бременните, децата и младежите са по-уязвими към токсичния резултат на влияещите върху хормоните химикали - означиха учените. - Затова е значимо да се открият пътища да се ограничи излагането им на тези химикали. "

Резултатите от проучването са оповестени в Environment International.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР