Хората, които са решили да съблюдават Великденския пост, могат да

...
Хората, които са решили да съблюдават Великденския пост, могат да
Коментари Харесай

Ваксинация по време на Великденския пост: при какви условия

Хората, които са решили да съблюдават Великденския пост, могат да се имунизират против COVID-19 при изискване, че се придържат към уравновесен хранителен режим и получат задоволително количества белтъчини, витамини и минерални субстанции, съобщи ТАСС.

Агенцията цитира рекомендациите на съветски лекари-диетолози. Великият пост е най-продължителният в православния църковен календар. Той стартира в понеделник, 15 март и приключва с основния християнски празник - Великден.

" Съществува непоколебим и не толкоз непоколебим пост. При втория случай хората, които се придържат към него, поддържат уравновесен хранителен режим с постъпване на съществени хранителни субстанции в организма им. В това число и на белтъчини, само че не от скотски, а от растителен генезис. В подобен случай, в случай че човек не страда от съществени болести, имунизацията е изцяло допустима ", отбелязва съветският диетолог Екатерина Бурляева.

При съблюдаване на строгия пост обаче, при изразен недостиг на някои хранителни субстанции, без значение от имунизацията, би трябвало да се потърси лекарски съвет.

Но имунизацията би трябвало да е предпочитана. " Постът не се отнася единствено до храната. Той лимитира мислите и дейностите и единствено едно от проявленията на поста се показва с ограничението на храната. Но на първо място той е пречистване на нашите мисли ", отбелязва Бурляева.

На същото мнение е и лекарят-диетолог Елена Чедия, която акцентира, че по време на пост се нарушава белтъчният продан поради изключването на продуктите от скотски генезис. " По време на имунизациите се следи доста огромно натоварване на белтъчния продан. Организмът би трябвало да създаде антитела, а те са на основата на белтъчините. Те би трябвало да са в задоволително количество, с цел да образуват антитела ", разясни специалистката.

Диетолозите предлагат на хората, изкарали коронавирусната зараза в междинна и тежка форма, да се откажат тази година от Великите пости. " Инфекцията надалеч не завършва при самото излекуване. Често се срещат затруднения, които засягат и стомашно-чревния тракт ", разясни Бурляева. При хората с изострено язвено заболяване на стомаха изрично не им се предлага изключването на белтъчините в хранителния им режим.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР