Хората, които са осъдени за непокрити задължения към банка или

...
Хората, които са осъдени за непокрити задължения към банка или
Коментари Харесай

Адвокат: Ако изгубите жилището си на публична продан, можете да съдите банката за обезщетение

Хората, които са наказани за непокрити отговорности към банка или частен правосъден реализатор, по предходния ред – преди 2019 г, към този момент имат право да търсят правдивост по законов път, даже със задна дата. Това стана допустимо с помощта на Съда на Европейски Съюз, които българският Върховен касационен съд приложи за пръв път през декември 2023 година Кредитополучателят към този момент има право на правосъдна отбрана. Това сподели юрист Десислава Филипова в " Денят на Фокус “ по радио " Фокус “. Филипова е и ръководител на фондация " Центъра за европейска интеграция на България и за отбрана правата на индивида “.

" Става дума за потребителите на заеми, които са били наказани посредством заповеди – по бързо произвеждане, преди 2019 г, или след 2019, когато законът беше изменен с условие съдът да следи за така наречен неравноправни клаузи, в които финансовата институция злоупотребява с клиента си, имат към този момент опция да се защитят, като оспорят заповедта “, разясни юристът.

Този, който е изгубил жилището си посредством обществена обмен, може да съди банката за обезщетение, в случай че част от дълга е насъбрана посредством неравноправни клаузи. Хората с висящи изпълнителни каузи също могат да потърсят правата си посредством съда. Ако има ипотека и има съображение, банката може да отнеме и единственото жилище на клиента, даде още детайлности по тематиката юристът.

Законът за адвокатурата дава опция на юриста, в случай че той реши, да работи с дебитор без хонорар, който при продобиване на делото да му бъде изплатен от отсрещната страна – от финансовата институция. Втората опция за човек, който няма средства да заплати на юрист, е да се обърне към бюро по правна помощ. То ще му даде безплатно юрист, като страната ще заплаща адвокатския хонорар – в случай че е потвърдено, че клиентът фактически е доста финансово усложнен, акцентира юристът.

" Връчването на изпълнителен лист от банката се връчва от частен или държавен правосъден реализатор и от този период с изключение на времето за непринудено осъществяване тече и едномесечен период, в който да спорен дълга пред съда. Заповедта предстои на оборване посредством несъгласие, което се написа на специфична бланка “, сподели още Десислава Филипова.

" Фирмите за бързи заеми постоянно употребяват финансови клопки, които служат за изкуствено напомпване на дълга на длъжниците в нарушаване на закона. Старите контракти на банките по отношение на кредитирането също в доста случаи са незаконосъобразни и доста каузи за едностранно и нелегално увеличение на лихвата по заема, да вземем за пример, бяха извоювани. Стои казусът с кредитирането в швейцарски франкове – валута, която доста нарастна. Банките пропускаха да отбележат пред клиентите, че при положение на финансова рецесия потребителят няма да може да обслужи подобен дълг в тази валута. Според Съда на Европейски Съюз и българския съд това съставлява неравноправно отнасяне на кредитополучателите. По тази причина при делата, където е застъпена швейцарската валута, в случай че те бъдат извоювани от потребителя, банката се задължава да му върне освен лихвите, само че и курсовата разлика “, акцентира юрист Филипова.

Условията за увеличение на лихвата би трябвало да са ясно написани в контракта. Трябва да бъдат ясни и да се образуват лихвообразуващите фактори. Когато е написано " изискванията се трансформират въз основа на Юрибор “ т.е. справедлив фактор, плюс надбавка, сходна уговорка е законна. Не са законосъобразни обаче клаузи като " базов лихвен % “, " стойност на банковия запас плюс надбавка “, предизвести юристът. Такива уговори биват отменяни от съда и лихвите се връщат на клиента.

" Преди да се сключат контракти с банкова институция или компания за бърз заем, изключително когато става дума за ипотечен заем, който обвързва за години напред и съдържа заплаха от загуба на жилище, би трябвало да се консултираме с юрист “, сподели още Филипова. Човек, който не е юридически способен, няма по какъв начин да улови финансовите клопки, счита тя.

" Банките стегнаха договорите си и направиха новите условия в договорите законни. Ние променихме Закона за ипотечните заеми. Вече елементарно се рефинансира заем – трансферира се в друга банка. Отпаднаха големите такси при такава стъпка “, акцентира юристът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР