Хората, които опитват да легализират спечелени по престъпен начин активи,

...
Хората, които опитват да легализират спечелени по престъпен начин активи,
Коментари Харесай

Анализ сочи преориентиране в методите и интересите на българската престъпност

Хората, които пробват да легализират извоювани по незаконен метод активи, са по-вредни и по-влиятелни в България, в сравнение с така наречен класическа престъпност. Такова умозаключение прави в собствен разбор Центърът за проучване на демокрацията.
Според заключенията, това, което можем да назовем българска мафия, към този момент се е отказала от силовите способи като главно оръжие и работи през страната и обществената администрация като инструмент, с цел да постанова волята си и надлежно да ощетява финансово обществото, написа в. " Сега ".
Анализът обгръща 10 незаконни пазара през 2018 година, като за първи път са включени измамите със средства на Европейски Съюз и незаконният дърводобив. Останалите области са свързани с проведени Данък добавена стойност измами, разпространяване и трафик на опиати, трафик на хора и пазар на сексуслуги, незаконна търговия с горива, незаконна търговия с тютюневи произведения, каналджийство, киберпрестъпления и телефонни измами.
" Мутренският интервал остана някъде обратно в годините. Това, което се случи през тези години с повишаването на приходите, на Брутният вътрешен продукт на страната, е, че доста от тези типичен, обичайни престъпни пазари към този момент не наподобяват по същия метод. Големите, добре структурирани йерархични групи не се следят. По-скоро виждаме доста по-фрагментирана картина. Тенденцията е от ден на ден престъпността на " белите якички " да нанася доста по-големи вреди от класическите проведени незаконни пазари като опиати, проституция, контрабанда. Има един тип акомодация на проведената престъпност. Това, което се следи в последно време, е, че все по-често тази престъпност се крие зад легален бизнес ", описа пред БНР Атанас Русев, координатор на Програма " Сигурност " в ЦИД.
Анализът на ЦИД демонстрира, че се следи ясна наклонност към понижаване на броя кандидатстващи компании за европейски средства. Спадът обгръща всички типове процедури: възлагане на публични поръчки, кандидатстване по планове и за аграрни дотации. " Въпреки че 96,5% от компаниите настояват, че не са правили неофициални заплащания против гаранция за приемането на средства през 2018 година, те не настояват същото за своите директни съперници. Едва 13,5% от компаниите имат вяра, че техните директни съперници в никакъв случай не са правили импровизирано заплащане. Много по-значим дял (35,5%) отбелязва, че съгласно тях съперниците им са взели участие в сходни корупционни практики ", акцентират специалистите.
Данните демонстрират, че пазарът на незаконни тютюневи произведения, както и проведените Данък добавена стойност измами, бележи спад. Но има растеж при пазарите за незаконни горива и канабис. Осезаемо е и нарастването на киберпрестъпленията. Най-големият източник на доходи за проведената престъпност въпреки всичко остава трафикът на хора за полова употреба, който генерира близо 1 милиарда лева годишно.
Отчита се, че един от най-големите противозаконни финансови потоци се генерира от незаконна търговия с горива. " Ако се търси някаква междинна оценка за загубите за бюджета от данък и Данък добавена стойност при горивата през 2018 година, тя евентуално се приближава до цената на оценката за 2017 година – сред 500 и 700 млн. лева Същевременно, макар оценките за забележителните финансови вреди, които бюджетът търпи в резултат на незаконния пазар на горива, този вид незаконна активност получава доста по-малко внимание от страна на правоохранителните органи спрямо намаляващия към този момент проблем с противозаконните тютюневи произведения ", пишат специалистите. Според тях сега инспекциите и следствията са извънредно неефективни поради компликациите при идентифицирането на нерегистрираните горива. Въвеждането на електронна система с фискална памет, както и условието за нивомерни уреди, въпреки всичко са довели до растеж на приходите през 2012 и 2015 година, само че уязвимост оставали проблемите със софтуерните системи, които имали " скрити малки врати ".
В разбора се показва и че загубите от така наречен " проведени Данък добавена стойност измами " са сред 190 и 230 млн. лева, като 75-80% от тях се правят в София.
Според ЦИД България към този момент е международен фактор в киберпрестъпността. 12% от всички офанзиви към облачните услуги на Microsoft в световен мащаб идват от български IP адреси (по данни за първата половина на 2019 г.). Близо 2% от международния размер на спам през първата половина на 2019 година са изпратени от сървъри, ситуирани у нас. Около 12% от потребителите на интернет в България са били обект на фишинг офанзива посредством имейл известие. Най-чести цели са банки, финансови институции, огромни интернет търговци, едри бизнеси с внедрени автоматизирани системи за ръководство и надзор, както и платформи за търговия с криптовалути.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР