Хората, които използват велосипеди във Варна се увеличат, но безопасни

...
Хората, които използват велосипеди във Варна се увеличат, но безопасни
Коментари Харесай

Безопасни ли са велоалеите във Варна?

Хората, които употребяват колела във Варна се усилят, само че безвредни ли са велоалеите за тях? Стават ли по-толеранти водачите към велосипедистите и толерантни ли са към пешеходците от своя страна велосипедистите и водачите на тротинетки?

Хората във Варна, които употребяват колела за напредване, от ден на ден се усилят през последните години, счита Теодоси Бялков, който е основател на самодейността „ Открий колелото ”. Според него аргументите са това са няколко.



„ Плюс е, че преди години се направиха велоалеи. Друг фактор е „ синята зона ” и идната „ зелена зона ”. Хората осъзнават, че тапите стават все по-големи и в необятния център най-бързият и комфортен превоз е велосипедът. Все повече хора осъзнават, че велосипедите и тротинетките доста добре допълват опцията за напредване в града. Те би трябвало да получат спомагателен приоритет, защото до момента са били безусловно неглижирани. Това, което се прави като инфраструктура, в огромната си част е замислено за автомобилистите – по какъв начин ще бъде направена по-голяма градска автомагистрала, по какъв начин ще бъдат увеличени пътните платна, по какъв начин ще се създадат многоетажни паркинги. Не съм чул да се стопанисват добре дребното направени паркинги за колела и да се търсят благоприятни условия за разширение на велоалеите ”.

Придвижването с колело не е безвредно даже по велоалеите поради метода, по който са построени, счита Бялков.

„ Има връзки в целия град и може да се стигне от „ Владиславово ” до центъра по велоалея. Тя тук-там прекъсва, тук-там се чудиш къде е, само че я има. В огромната си част велоалеиите са качени на тротоарите и това основава спор с пешеходците. В огромната си част велаелите са двупосочни от едната страна на булеварда. За се одобри за безвредна една велоалея, би трябвало да можеш да пуснеш 12-годишно дете да отиде по нея с колело на учебно заведение. За страдание, нашите велоалеи не са такива. Има цели квартали, които са откъснати и до тях не можеш да стигнеш с колело. Минавал съм няколко пъти Аспарухов мост с велосипед – не е някакъв проблем, само че си е стрес и малко хора биха го създали ”.

Толерантността на водачите към велосипедистите се е нараснала, сочат наблюденията на Теодоси Бялков. Според него обаче част от велосипедистите и водачите на тротинетки не са толерантни към пешеходците.

„ Повечето велосипедисти се преценяват, като видят велосипедист, и гледат да минат деликатно. Но има и някои, които преднамерено ще те притиснат. Велосипедистите и хората с тротинетки също не се преценяват с другите. Не може на велоалея да се засилиш и с 30 км/ч да летиш сред майки с колички и деца. Виждаш, че някой хвърчи с тротинетка сред колите по улиците, и не виждаш да следва глоба. Не съм виждал чиновници на реда, които да спрат някой млад и забързал се велосипедист ”.

Увеличаването на броя на хората, които употребяват колела, е нараснал и броят на кражбите на колелета, като най-често те се правят на улицата. По-доброто стопанисване на паркингите за колела, които бяха построени преди няколко години на разнообразни места в града, ще понижи кражбите, добавя Теодоси Бялков.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР