Хората, които изпитват неволеви мускулни спазми, трябва да се обърнат

...
Хората, които изпитват неволеви мускулни спазми, трябва да се обърнат
Коментари Харесай

Хората с неволеви мускулни спазми трябва да се консултират с невролог

Хората, които изпитват неволеви мускулни конвулсии, би трябвало да се извърнат към невролог. Тази рекомендация насочи проф. доктор Иван Миланов, ръководител на Българското сдружение по неврология и шеф на Университетската болница по неврология и психиатрия " Свети Наум " във връзка Седмицата на осведомеността за дистонията, която се организира в границите на целия Европейски съюз всяка година от 4 до 11 май.

Миланов изясни, че диагностицирането на дистонията е предизвикателство за лекарите от първичната здравна помощ, а невролозите слагат диагноза въз основа на обширен клиничен обзор.

Експертът уточни, че аргументите за дистонията са разнообразни. Заболяването може да е генетично, само че също по този начин може да бъде породено от контузии, медикаменти, други субстанции, мозъчни увреждания или други неврологични болести. Неврологът може да разпознае дали става въпрос за фокална дистония, т.е. дистония на част от тялото или генерализирана дистония - на цялото тяло. Акад. Миланов уточни, че дистонията мощно трансформира външния тип на индивида и може да стигматизира пациентите.

Точният брой на пациентите с дистония в България не е прочут, защото не съществуват огромни епидемиологични проучвания извършени в страната.

" Обаче можем да създадем заключения от данни от чужбина, където числата варират от 100 пациенти на милион души население до 2000 пациенти на милион души население ", разяснява Миланов.

Има данни, да вземем за пример, в Обединеното кралство почти 70 000 души са със болестта дистония, от които към 8 000 са деца.

" Интересно е, че някои дистонии могат да изчезнат за няколко години и по-късно се появяват още веднъж “, добави Миланов.

Какво е дистонията?

Дистонията е двигателно нарушаване, характеризиращо се с продължителни или интермитентни мускулни контракции, причиняващи абнормни, неведнъж повтарящи се придвижвания или пози, или и двете. Могат да бъдат съпроводени и от тремор.



От това положение могат да страдат мъже, дами, юноши или деца. Това е третото най-често срещано двигателно нарушаване след заболяването на Паркинсон и есенциалния тремор.

Последните епидемиологични изследвания демонстрират, че повече от 500 000 души в Европа живеят с дистония и доста от тях не знаят, че това е дистония. Това е хронично заболяване, което в множеството случаи не визира други мозъчни функционалности.

Лечение

Основната цел на лекуването на дистония е да успокои мускулните конвулсии и да увеличи качеството на живот. Лекарят предписва типа на лекуване според от типа и тежестта на болестта.

Медикаментозната терапия на дистониите се употребява от дълго време, само че тя единствено облекчава или отчасти повлиява симптоматиката. Освен това, съвсем всички лекарства имат странични резултати, което лимитира опциите за повишение на дозата и реализиране на по-добър лечебен резултат.

Инжекциите с ботулинов токсин се инжектират от експерт невролог, подготвен за този тип лекуване. Това лекарство инжектирано в мускулите понижава техния тонус. Ефектът му се лимитира единствено в границите на инжектирания мускул и нормално се ползва три до четири пъти годишно. Ботулиновият токсин е лекарството на първи избор при лекуването на фокални дистонии.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР