Хора с увреждания и техните близки протестираха пред президентството. Те

...
Хора с увреждания и техните близки протестираха пред президентството. Те
Коментари Харесай

Хора с увреждания и техните близки протестираха пред президентството

Хора с увреждания и техните близки стачкуваха пред президентството. Те упорстват за радикална промяна в политиките по уврежданията, която да докара до действителни резултати.

Капка Панайотова, шеф на Центъра за самостоятелен живот, съобщи за news.bg, че би трябвало да отпаднат ТЕЛК-овете и да има самостоятелни оценки на уврежданията.

По думите ѝ цялата нормативна уредба, която образува средата, в която живеят, е подчинена на едно остаряло схващане, че хората с увреждания са заболели.

Панайотова счита, че наложително би трябвало да се стартира работа по нов Закон за уврежданията . Той би трябвало да вкара всички нужни политики за общественото включване на хората с увреждания.

Третото искане на протестиращите е да има Закон за персоналната помощ.

Хората с увреждания ежедневно се сблъскват с проблеми. За образец Капка Панайотова уточни н еизползваемата рампа до президентството, която води до подлеза.

" Тя е един сборен облик на недостъпната среда в София " , показа тя. По думите й столицата е недостъпна за тях. Трудности срещат и когато би трябвало да употребяват градския превоз или пък отидат до избрана институция.

" Масово децата с увреждания учат по домовете си , тъй като учебните заведения са недостъпни ", уточни още Панайотова.

Друг проблем, който открои шефът на Центъра за самостоятелен живот, е намирането на работа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР