Хонконгската фондова борса - Hong Kong Exchanges & Clearing (HKEX),

...
Хонконгската фондова борса - Hong Kong Exchanges & Clearing (HKEX),
Коментари Харесай

Хонконг наддава за Лондонската борса

Хонконгската фондова борса - Hong Kong Exchanges & Clearing (HKEX), предложи "спонтанно " 36.6 милиарда щ. $ за Лондонското фондово пазарище (LSE). Неочакваната оферта е самоуверен акт, който би сложил на карта сливането на британската борса с Refinitive - някогашното отделение за финансов програмен продукт и разбор на риска на "Томсън Ройтерс ". Както е известно, на 1 август управлението на LSE удостовери, че е договорило покупката на Refinitive за 27 милиарда щ. $ - договорка, която би трансформирала комбинираната конструкция в мощен състезател на международния борсов и информативен пазар и сериозен съперник на империята за финансови данни на Майкъл Блумбърг.

LSE увери, че не се е отказала от придобиването на Refinitive макар компликациите, които произтичат от офертата на Хонконг, която англичаните дефинират като "неочаквана, предварителна и прекомерно условна ". Бордът на английското пазарище даде обещание да обмисли предлагането и по-късно да направи публично изказване.

Сделката за поглъщането на Refinitive ще разреши на LSE да навлезе в региона на финансовите данни - много по-сигурно бъдеще от междуконтиненталната композиция на двата борсови оператори. За HKEX залагането на Лондон като финансов център след BREXIT дава обещание база отвън все по-недружелюбния политически климат вкъщи.

В обобщение, предлагането на HKEX е, както следва: 2045 пенса плюс 2.495 новоемитирани акции на хонгонската борса за всяка акция на LSE. Това прави оценка всяка книга на английското пазарище на 8361 пенса. Пазарната оценка на британската борса се увеличи с 4.2% - до 7088 пенса на акция на 11 септември, след известието за офертата. Главният изпълнителен шеф на HKEX - Чарлз Ли, показа в формалното си изказване за пресата, че от доста месеци обмисля "амбициозна и далновидна " договорка за едно от най-големите европейски борси.

Поглъщането на Refinitive е
залог за бъдеще, доминирано от потока от данни - печеливша карта в опитите на LSE да разшири международното си наличие. Евентуален пакт HKEX-LSE би поставил завършек на покупката на Refinitive и би "родил " световна комерсиална мощ с тържища за акции, финансови производни и първични материали, както и клирингови къщи на два континента. Евентуален триумф на HKEX ще скапе и сметките на хеджинговия фонд "Блекстоун груп ", който е част от групата, придобила мажоритарен дял в Refinitive през 2018-а, за удвояване на вложението му при сполучливо привършване на договорката на LSE.

Европейските борсови оператори реализираха много по-силни финансови резултати от по-широкия пазар през тази година. Акциите на LSE скочиха със 77%, на Euronext NV - с 38% и на Deutsche Boerse - с 30 %.

И HKEX и LSE демонстрираха забележителна интензивност през последните години. Англичаните обаче не съумяха да се слеят с немската "Дойче бьорзе " по политически аргументи. Хонконгското пазарище пък погълна през 2012-а Лондонската железна борса против 1.4 милиарда паунда (1.73 милиарда щ. долара). Този път обаче офертата е натоварена с извънредно доста политика и би се натъкнала на голям брой регулаторни трудности, тъй като може да се сметне за усвояване от Китай. В изказване по тематиката за телевизия "Блумбърг " английският министър по бизнес въпросите Андреа Лийдсъм съобщи, че английският кабинет ще гледа под лупа всяко съдружничество сред двете тържища.

HKEX е основана през 2000 година вследствие на сливането на хонконгските тържища за акции и финансови деривативи. LSE има тривековна история и бизнесът й обгръща най-голямата в света клирингова къща за финансови производни LCH, "доставчикът " на показателя FTSE Russell, европейската платформа за търговия на акции Turquoise и италианската Вorsa Italia.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР