Хонконг, най-скъпият имотен пазар в света, има план как да

...
Хонконг, най-скъпият имотен пазар в света, има план как да
Коментари Харесай

Ще спечели или ще изгуби Хонконг от $64-милиардния си мегапроект?

Хонконг, най-скъпият заможен пазар в света, има проект по какъв начин да се оправи с жилищната си рецесия . Властите считат да изградят 4 изкуствени острова, равняващи се на към 1/5 от площта на Манхатън, които могат да приютят повече от 1 милион души, написа Bloomberg.

Подкрепеният от държавното управление план за основаване на ослепителен заможен и търговски регион в морето към този момент е пробван на разнообразни места: Палмата Джумейра - архипелаг с форма на палма в Дубай, изпълнен с първокласни имоти; Forest City - жилищен план за 700 000 души в Малайзия; остров Джурон в Сингапур, където са ситуирани химически и енергийни съоръжения; и първокласният квартал " Заливът на портиера " в Монако .

Все отново построяването на изкуствени острови в Хонконг има редица неприятни затруднения, започвайки с цената. Проектът ще коства най-малко 500 милиарда хонконгски $ (63.8 милиарда щатски долара), оповестява South China Morning Post, а цената му може да се удвои. Освен това има и механически, и политически проблеми: съгласно настоящо изследване 49% от обществеността е срещу проекта, а се чакат и големи екологични разноски, макар че управляващите настояват, че са избрали по-малко екологично сензитивна зона за строителството.

 Изкуствени острови ще борят жилищната рецесия в Хонконг
Изкуствени острови ще борят жилищната рецесия на най-скъпия заможен пазар

Ще се подтиква и строителството на повече публични жилища

Планът на Хонконг за основаване на острови в открити води демонстрира, че управляващите ще продължат да прибавят жилища в скъпите, гладни за пространство градове. Нарастващата опасност от климатичните промени също дава на държавните управления съображение да основават " интелигентни и нисковъглеродни " градове, което държавното управление на Хонконг възнамерява да реализира на новите острови с възобновима сила, зелен превоз и по-високо съответствие на екологичност.

Но поради непредсказуеми метеорологични събития, се води спор дали евентуалната енергийна успеваемост е задоволителна, с цел да компенсира породените огромни вреди върху околната среда.

" Цялата околна среда ще бъде разрушена ", твърди Патрик Юнг, управител по опазването на океаните в хонконгския клон на Световния фонд за дивата природа, като показва евентуални вреди на морската хранителна верига, когато микроорганизми и други риби се откъсват от естествената им среда вследствие на рекултивация. " Наистина ли няма различен избор, с изключение на да се насипе земя? Това би трябвало да бъде първата ни мисъл ", споделя Юнг.

 Новият жилищен регион ще се намира на неестествен остров сред двата огромни острова Лантау и Хонконг
Източник:

Новият жилищен регион ще се намира на неестествен остров сред двата огромни острова Лантау и Хонконг

Ръководителят на Хонконг Кари Лам показа проекта, наименуван Lantau Tomorrow Vision, като част от годишното й политическо послание. Той е в основата на напъните й за увеличение на наличната земя в специфичния административен регион. Проектът за построяването на острови с повърхност 17 000 декара в централните води на града, сред остров Лантау и остров Хонконг, има за цел да добави до 400 000 жилища за към 1.1 млн. души, започвайки от 2032 година

Но още при оповестяването си проектът провокира социална опозиция, като 6000 души излязоха на митинг 3 дни след изказването на Лам. Проектът се трансформира и в една от основните тематики на годишния митинг в новогодишния ден.

Инициативата има ясни изгоди за китайското държавно управление, което управлява Хонконг по силата на доктрината " една страна, две системи ". Лам планува Лантау, най-големия далечен остров на града, да се трансформира в третия главен бизнес регион и " аеротрополис ", като се има поради близостта му до интернационалното летище и неотдавна отворения мост Хонконг-Джухай-Макао , който служи като основна връзка с континентален Китай. Това е част от проекта на китайския президент Си Дзинпин да трансформира района в стопанска система за трилион $, съперничеща на Силициевата котловина.

 $20 милиарда: Китай откри най-дългия мост в света (видео)
$20 милиарда: Китай откри най-дългия мост в света (видео)

Изградени са и два изкуствени острова, сред които оборудването минава под водата

" Това може да е вярната посока за Китай, само че това не е вярната посока за Хонконг ", споделя Стив Цанг, шеф на SOAS China Institute към Лондонския университет. " Простото преобразяване на Хонконг в неразделна част от по-широк строителент план на Китайската национална република отслабва Хонконг във връзка с неговия специфичен темперамент и специфичен принос към Китай, а не го ускорява ", изяснява Цанг.

Тъй като обществеността продължава да бъде разочарована от недостъпните цени на жилищата, предлагането на публични жилища изостава от задачите и усилва междинното време за очакване за жилище до 5.5 години, най-вече от 2000 година

Постоянният приток на континентални мигранти усилва търсенето, а островите са " най-ефективният и най-бързият метод " за тяхното настаняване, споделя Сони Ло, професор по политика в Университета в Хонконг. Близо 1/5 от заявките за публични жилища през първото тримесечие на 2018 година идват от новопристигналите от континентален Китай и това остава противоречива тематика в локалната политика.

 Недостъпният заможен пазар, който кара младите да живеят отвън закона
Недостъпният заможен пазар, който кара младите да живеят отвън закона

Сериозен проблем

Според държавното управление концепцията за строителство в така наречен изоставени зони - безплодна земеделска земя, открити паркинги и товарни терминали в северната част на Хонконг, които могат да бъдат преобразувани за жилищни потребности - няма по какъв начин да реши казуса с дефицита на земя в дълготраен проект.

Финансовият министър Пол Чан предложи държавното управление да емитира облигации, с цел да финансира плана, на фона на опасенията, че градът може да има дребни бюджетни дефицити през идващите години.

Томи Ву, старши икономист на Oxford Economics в Хонконг, предлага държавното управление да сътвори компания, характерна за плана компания, която да ръководи по-печеливши планове при завършването на островите, с цел да притегли финансиране от банки, застрахователи или пенсионни фондове.

 Да живееш на 9 кв.м.: Новата мода на най-скъпия пазар за парцели (СНИМКИ)
Да живееш на 9 кв.м.: Новата мода на най-скъпия пазар за парцели (СНИМКИ)

O-Pods разполагат с по 2 пространства и ще могат да се наемат за 400 $ месечно

Бившият финансов министър Чан Ка-кюнг твърди, че планът е фискално предпазен, защото държавното управление може да си възвърне разноските, тъй като основаната земя ще има забележителна комерсиална стойност.

" Трябва да помислим каква стопанска система ще имаме през 30-те и 40-те години на 21 век. Това би трябвало да бъде софтуерна стопанска система, зелена стопанска система, цифрова стопанска система с умна инфраструктура. Къде в Хонконг можеш да построиш такова място? ", риторично пита Чан.

Група от 38 професори по стопанска система, ръководена от Ричард Уон Юе-чим от Университета в Хонконг, поддържа това мнение в общо изказване. Според учените държавното управление може да извлече облага от продажбата на земя, а обществото може да се възползва от скритата икономическа стойност на инфраструктурата и общностните уреди.

 Хонконг се отхвърли от жилищата с размери на паркомясто, щом цените започнаха да падат
Най-скъпият заможен пазар се отхвърли от жилищата с размери на паркомясто

Купувачите се насочват към по-големи домове на същата цена

Много от професорите, в това число Уонг, който е в борда на огромните строителни бизнесмени, са работили като консултанти на държавното управление и про-пекинските мозъчни тръстове.

Критиците като Алберт Лай, заместник-председател на продемократичната Гражданска партия, считат, че планът ще жертва по-неотложните потребности на Хонконг в името на това скъпо и екологично подозрително начинание.

" Правителството въобще не се интересува от прехраната и благосъстоянието на хората. Ако ги е грижа, ресурсите ще бъдат изразходвани за планове, които биха могли да доведат до по-непосредствено възстановяване на препитанието ", твърди Лай.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР