Хонконг бе засегнат от рекордни валежи, най-тежките от близо 140

...
Хонконг бе засегнат от рекордни валежи, най-тежките от близо 140
Коментари Харесай

Хонконг е засегнат от най-тежките валежи от близо 140 години насам

Хонконг бе обиден от рекордни превалявания, най-тежките от близо 140 години насам, предадоха международните организации.

Азиатският финансов хъб бе обиден преди седмица и от прекосяването на супертайфун, а в този момент страда от наводнения, довели до нарушавания на превоза поради проливните дъждове. Това са най-тежките превалявания от 1884 година насам в мегаполиса.

Друг мегаполис - Шънджън, който е прилежащ на Хонконг, също пострада от дъждовете, които са най-значими там от 1952 година насам. Районът претърпя по-рано през лятото рискови метеорологични феномени и рекордни температури.

Според учени всички тези метеорологични събития са влошени от климатичните промени.

Засега няма жертви на изобилните превалявания, затворени са учебните заведения, прекратени са някои митнически услуги на границата сред Хонконг и Шънджън.

Властите се готвят и да изпускат вода от локалните резервоари, което би могло да докара до местни наводнения в някои северни елементи на територията на Хонконг.

На някои метростанции пероните са били наводнени и една от линиите е отчасти затворена. Пътищата също са били превърнати в реки и посред тях има закъсали рейсове и коли, които са на половина под вода.

Според хонконгската метеорологична организация в града са паднали в интервала 23 ч. среднощ през вчерашния ден приблизително 158,1 милиметра дъжд, като тук-там те са били 200 милиметра. Издаден е черен код за рисково време - най-висшата степен по хонконгската канара.

Валежите са последствия от тайфуна Хайкуи, който при започване на седмицата връхлетя Тайван, където изкорени дървета и повреди пътища, преди да се насочи към Южен Китай към този момент като стихия. В Тайван ранените от стихията бяха към 100.

Южен Китай бе обиден предишния уикенд от два поредни тайфуна - Саола и Хайкуи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР