Холивуд не е построен за един ден и през (сравнително)

...
Холивуд не е построен за един ден и през (сравнително)
Коментари Харесай

Жестокият Холивуд има не един и два гряха

Холивуд не е издигнат за един ден и през (сравнително) дългата си история са му се случвали някои много отвратителни случки. Ето част от тях; по-конкретно от началото на 20 век.

 Aram Dulyan (User:Aramgutang), Public domain, via Wikimedia Commons

Ако сте фен на филмите, евентуално можете да си спомните една сцената от класиката „ Магьосникът от Оз “, в която снежно одеяло пада върху Дороти, която в този миг лежи в маково поле. Но знаете ли, че подправеният сняг, който пада върху актьорите, в действителност е от азбест?

Канцерогенният минерал е постоянно срещан сурогат на снежинките в киното до малко след Втората международна война. Един страховити 450 кг от токсичния материал съживяват снежните пейзажи на Квебек в „ The Country Doctor “ от 1936 година Използван е и в мюзикъла от 1942 година „ Holiday Inn “, с присъединяване на Бинг Кросби и Фред Астер.

 NPG 94 48 Temple (cropped)

Когато Шърли Темпъл печели популярност с филми като „ Baby Take a Bow “ и „ Wee Willie Winkie “, някои хора са скептични по какъв начин такова зряло и надарено дете въобще може да съществува. Те също по този начин намират за съмнително, че в никакъв случай не са я виждали на екрана с изчезнали млечни зъбки.

В цяла Европа се популяризира слух, че Темпъл в действителност е възрастен човек с нанизъм. По някаква причина вестникът на Ватикана смята за подходящо самичък да проверява въпроса и изпраща отец Силвио Масанте да посети актрисата. След изчерпателен разпит – който включва разглеждане на книга с картини на остарели майстори с незнайна цел – той към този момент е уверен, че тя е дете. Що се отнася до случая с изчезналите млечни зъби, основателите на филми запълват дупките по какви ли не способи, важащи за пред камера, в това число краткотрайни протези.

Темпъл също по този начин се е запознавала с един способ за образование, който несъмнено би бил противозаконен през днешния ден: черната кутия. В началото на 30-те години на предишния век тя и няколко десетки други деца вземат участие в „ Baby Burlesks “ – серия от филми, в който дребни артисти пародират подиуми от филми с огромни артисти. Ролите, които Шърли получава, автентично са играни от Марлене Дитрих, Мей Уест и Долорес дел Рио.

Ако тя или някоя от другите мънички звезди обаче се държи неприятно на снимачната площадка, те ще бъдат затворени в тясна кутия с огромен мразовит блок в нея – който също е и единственото място за сядане. Както Темпъл по-късно написа в записките си „ Child Star “: „ Доколкото мога да кажа, черната кутия не е предизвикала трайни вреди на душeвността ми. Житейският му урок обаче беше бездънен и паметен. Времето е пари. А изгубеното време значи пропиляни пари, което значи проблеми. “

Джаки Купър

Възрастните на снимачната площадка също възприемат редица нетрадиционни способи да разплачат децата артисти в по-емоционални подиуми. Маргарет О’Брайън, която изиграва дребната сестра на героинята на Джуди Гарланд в „ Meet Me in St. Louis “, споделя през 2014 година: „ Джун Алисън и аз се състезавахме за най-хубавите плачещи деца в групата на MGM. Наричаха ни ревлите на MGM. Така че, когато имах проблеми с рева, майка ми идваше при мен и споделяше: „ Ще накарам гримьора да ти постави подправените сълзи по лицето… само че Джун е толкоз страхотна, страхотна актриса – тя постоянно плаче същински сълзи. ” И тогава започвах да рева. ”

Майчинска операция обаче не е единственият травматичен способ, пред който дребните са изправени на работното си място. Докато текат фотосите на „ Skippy “ през 1931 година режисьорът Норман Таурог споделя на Джаки Купър, който е на 8 тогава, че кучето на артиста е отведено в подслон, а по-късно кара някой да стреля с револвер в далечината, тъй че да си намерения, че кучето му е убито. По-късно към този момент порасналия Джаки си спомня случая в автобиографията си „ Please Don’t Shoot My Dog “: „ Започнах да плача, толкоз истерично, че беше съвсем прекомерно за сцената. Норман трябваше да ме успокои и ми сподели, че може би кучето ми е оживяло и, че в случай че се успокоя малко и направя сцената както той желае, ще отидем да забележим дали кучето ми е още живо. “

Накратко, нещата не постоянно са били чудни за децата на снимачната площадка. Или пък за възрастните. Ето един образец: Типи Хедрен не се постанова тъкмо да симулира страха си по време на кулминационното нахлуване в края на „ The Birds “ на Алфред Хичкок. Защото за сцената са употребявани същински птици.

В продължение на 5 дни дресьори на птици безусловно хвърлят гарвани и гълъби право върху Хедрен, а в един миг даже привързват животните към тоалета й. Птиците я кълват непрестанно и прекарването е толкоз трудно и изтощително, че се постанова доктор да принуди Хичкок да й даде една седмица отмора, с цел да се възвърне. Кари Грант, който е очевидец на част от фотосите, споделя на Хедрен, че тя е най-смелата жена, която в миналото е виждал.

Хичкок и Хедрен още веднъж работят дружно за трилъра от 1964 година „ Marni “ – където за актрисата фотосите са още по-мъчителни. В записките си от 2016 година тя разкрива, че Хичкок я е изнасилвал полово на снимачната площадка и е заплашвал да съсипе кариерата й, когато тя се съпротивлява. Грозен и за жалост надалеч не единствен случай в историята на Холивуд.

 Joan Crawford in Humoresque, 1946

Люсил Фей ЛьоСюйор / Джоан Ардън / Джоан Крауфорд

Много преди Джоан Крауфорд да стане Джоан Крауфорд, тя е Люсил Фей ЛьоСюйор. Студиата не омаловажават обстоятелството, че са карали изгряващите холивудски очаквания да одобряват театрални имена, само че в тази ситуация на Крауфорд, MGM безусловно организира обществено съревнование, обещавайки парична премия за създателя на печелившото име. Джоан Ардън е първият избор, само че както гласи формалната история, към този момент има друга актриса с това име и MGM се стопират на Джоан Крауфорд. Въпреки че името в последна сметка привиква с него, Крауфорд в началото го ненавижда.

Филмовият историк Джанин Бейсинджър обаче показва друга причина MGM да заобикаля името Джоан Арден. Явно двама обособени хора изпращат името на студиото, което значи, че MGM ще би трябвало да заплати не една, а две награди от $1000.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР