Холивуд има своите герои, но и своите злодеи. Сега ще

...
Холивуд има своите герои, но и своите злодеи. Сега ще
Коментари Харесай

Историята на Еди Маникс - най-лошият човек в Холивуд

Холивуд има своите герои, само че и своите злодеи. Сега ще ви разкажем историята на един човек от втория тип, а точно Еди Маникс.

Еди Маникс е роден в фамилията на Джон и Лизи Маникс във Форт Лий, Ню Джърси. Въпреки че кръщелното му име е Джоузеф, Маникс публично се назовава Едгар. По-късно множеството хора се обръщат към него като към Еди. Още преди Маникс да стартира да учи в гимназията, той отпада от учебно заведение, а това, което прави със свободното си време, не е по никакъв начин пикантно.

Ранната кариера на Маникс ще изиграе решаваща роля в по-нататъшния му живот. Първоначално Еди получава работа като билетоприемач в увеселителния парк " Палисейдс ". Хладното му държание и качествата му впечатляват притежателите на атракциона, братята Шенк, и те скоро го покачват в счетоводител. Но това не било скучна работа на счетоводител, о, не.

В качеството си на счетоводител животът на Маникс доста бързо става подозрителен. Паркът бил в дълбока връзка с подземните кръгове на Ню Джърси, тъй че Маникс наложително взел участие в прехвърлянето на парите на мафиотите. И това не било всичко: Маникс работел и като самобитен охранител на парка и се сдобил с репутацията на корав човек, който можел да се отърве от всевъзможни " проблеми " със здрава ръка.

Не след дълго неговите характерни умения се трансформират в предопределение за Холивуд.

Един от шефовете на Маникс, Никълъс Шенк, имал желание да стане изпълнителен шеф на кино студио. Затова, когато в Лос Анджелис се основава известното през днешния ден студио Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), Шенк счита, че би трябвало да бъде негов началник. Само че... никой не му се обажда. Вбесен, Шенк взема решение да изпрати своя приближен прислужник на Западния бряг - Еди Маникс.

Това е пътуването, което трансформира всичко за Маникс и го слага на пътя към славата.

Когато Маникс отива в Лос Анджелис, той има ясна задача. Въпреки че видимо е помощник на продуцента на MGM Ървинг Талбърг, същинската му цел е доста по-мрачна. Шенк искал Маникс да шпионира и вероятно да съсипе ръководителя на MGM Луис Б. Майер, защото Майер бил човекът, който изпревари Шенк за най-високото място в MGM.

Но Маникс желае да потвърди какъв брой хлъзгав може да бъде.

June 16 1959 GEORGE REEVES, actor who found fame playing Superman in hugely popular TV series (1952-1959) is found dead in LA at the age of 45 from gunshot wound. Though officially ruled as suicide, rumors persist that he was murdered on orders of MGM studio fixer Eddie Mannix.
— ON THIS DAY - movies, TV, music (@Bogeyilsa)
Още през първата си година в MGM Маникс брутално предава някогашния си началник Шенк. Вместо да шпионира Майер, Маникс стартира да работи като общоприет управител на MGM - и напълно скоро двамата с Майер стават най-хубави другари. Маникс става толкоз значим за интервенциите, че Майер има персонална среща с него всяка заран, с цел да разиска финансите на MGM. Само че това не било всичко, което обсъждали.

В реалност Маникс не бил просто общоприет управител на MGM. Тайните му отговорности били ужасяващи. С течение на годините той се трансформира в самобитен бранител на листата с артисти и актриси. Докато холивудските звезди работели усилено, те играели още по-усилено. Не е изненадващо, че техните дивотии постоянно ги довежда до неприятни обстановки.

Така че, когато през 1933 година Кларк Гейбъл сякаш блъска съдбовно с колата си актрисата Тоска Рулиен, Маникс е този, който сякаш почиства и прикрива бъркотията. Но това не е единственият подозрителен инструмент в неговия инструментариум.

Маникс, дружно с сътрудника си от MGM Хауърд Стриклинг, също по този начин се грижел никой от публиката даже да не подозира, че обичаните му звезди водят необмислен живот. Те потушават всички истории за кавги в пресата, като премълчават неща като връзките на Грета Гарбо с дами. Понякога обаче някоя звезда не иска да се подчини или да мълчи.

Когато това се случва, Маникс показва жестоката си страна.

Понякога холивудските звезди могат да бъдат доста сложни за схващане. Ако Маникс имал проблеми с някоя от звездите си, той стигал по-далеч и привличал подкрепления, като се обаждал на старите си другари от мафията в Ню Джърси. Не след дълго набелязаната цел научавала урока си и Маникс се отплаща на приятелите си от подземния свят по фрапантен метод.

Ако приятелите на Маникс от Ню Джърси са избягали, когато той се е обадил, може би не е чудно за какво. През 1935 година изгряващата млада старлетка Телма Тод е открита безжизнена в шоколадовия си " Линкълн Фаетон ", увита в най-хубавите си коприни и норки. Въпреки че управляващите афишират гибелта за инцидентна, истината може да е доста по-различна.

Някои считат, че Тод е попаднала в неприятните сметки на мафиот и някой шмекер я е умъртвил. След това, проявявайки преданост към приятелите си от Ню Джърси, Маникс бързо прикрива случая. Ние обаче едвам в този момент започваме.

В последна сметка всички познават Маникс като " Управителя " на Холивуд - въпреки че враговете му евентуално използват другия му, по-малко вежлив прякор - " Булдога ". Така или другояче, той знаел как да се оправя със звездите си. Всъщност Маникс четял всички входящи и изходящи известия в MGM, даже следил персоналните известия на звездите, с цел да е сигурен, че знае за всеки проблем на хоризонта. Но той имал и слепи зони.

Границите сред персоналния и професионалния живот на Маникс се размиват. С течение на времето той става непосредствен другар с някои от най-големите звезди на студиото. Всъщност Кларк Гейбъл и Спенсър Трейси му били като братя. Но Маникс знаел и тайните, които можели да ги погубят. Освен дребната съдбовна автомобилна злополука на Гейбъл, Трейси и Гейбъл имали податливост да посещават домове с неприятна известност.

Но в MGM звездите не били единствените проблеми.

Понякога ръководителите на MGM са били съвсем по-лоши от своите артисти - в края на краищата и Ървинг Талбърг, и Луис Б. Майер са имали неприятна известност поради опитите си да съблазняват и подкупват млади актриси. Една нощ тази мрачна офис просвета има печални последствия. На едно бурно празненство в студиото през 1937 година млада танцьорка на име Патриша Дъглас влиза с огромни фантазии, а излиза с обвиняването, че търговецът на MGM Дейвид Рос я е нападнал интимно.

В момента, в който Дъглас оповестява историята си и завежда дело против студиото, Маникс стартира да управлява вредите.

Дъглас бил първият човек, който в миналото е твърдял сходно нещо за холивудско студио, а Маникс и доближените му се разтреперили. Реакцията им била бърза и брутална. Маникс нае следователи, с цел да открият всичко, което могат да употребяват против Дъглас. Когато това не оказва помощ, той се пробва да накара другите дами, които са били на празненството, да дадат показания, представящи Дъглас като човек, който има проблеми с алкохола.

Нищо от това не било правилно, само че за Патриша Дъглас нямало благополучен край.

В последна сметка MGM изключва Дъглас от закона и съдът приключва делото. Маникс и Ко всъщност употребяват въздействието си и правните си запаси, с цел да накарат Дъглас да млъкне... само че не стопират дотук. Когато по-късно някой го попитал какво се е случило с " това момиче ", Маникс грубо се пошегувал: " Убихме я ", което значи, че студиото я е изтрило от публичната памет дотолкоз, че ужасната нощ е престанала да има значение. Във всеки случай за MGM.

Clark Gable, star of Gone With the Wind, and Eddie Mannix. Mannix mixed with the cream of Hollywood but he was very violent to one of his actress girlfriends.
— So Scarlett - biography writer (@SoScarlett1)
Но що се отнася до Маникс, това е единствено върхът на айсберга.

През 1934 година приятелят на Маникс - Кларк Гейбъл - още веднъж се появява. И под " недобри " имам поради " изцяло неоправдателни неща ". Като женен 34-годишен, Гейбъл се постанова на 22-годишната изгряваща старлетка Лорета Йънг. Нещо повече, тази ужасна връзка приключва с нейната бременност. Тогава в играта се включва Маникс.

Маникс " оказва помощ " на Йънг да осинови подправено личното си дете, с цел да избегне абсурда, че е неженена майка. Но същинските му аргументи са били подли. Както постоянно, става дума по-скоро за това MGM (и приятелят му Кларк) да избегнат още кавги. Най-страшното му деяние обаче занапред следва.

Най-тревожната работа на Маникс за MGM, както се оказва, също е обвързвана с Кларк Гейбъл, само че този път с още по-голяма покруса. През 1942 година брачната половинка на Гейбъл и колежка на мегазвездата Карол Ломбард умира в шокираща самолетна злополука. Невероятно и извънредно е, че Маникс е на мястото на събитието, с цел да управлява вредите... той е този, който събира останките ѝ.

А когато става въпрос за персоналния живот на Маникс? Е, има какво да се каже

През 1916 година Маникс се оженил за Бърнис Фицморис и двойката била много набожна католичка. Това обаче не попречило на Маникс да се впусне в доста афери през десетилетния им брак. Все отново непрекъснатата му невярност не е най-лошото провинение, което се твърди, че е направил по отношение на брачната половинка си. Маникс явно е бил кадърен на доста по-лоши неща

Твърди се, че жестокият темперамент на Маникс се е разпростирал и върху Бърни и тя е страдала от неговите всеобщи прояви на яд през целия им брак. Той достигнал до смразяваща костите кулминационна точка. По време на една свада Маникс сякаш счупил гърба на Беатрис. Въпреки че религиозните убеждения на двойката са ги държали дружно до този миг, на Бернис най-сетне ѝ е писнало и е поискала бракоразвод.

Но Маникс нямало да я остави да си тръгне толкоз елементарно.

Прочутият холивудски уреждач се оказал в извънредно състояние. Този път той бил в центъра на деликатна обстановка. Макар да изкривявал религиозните си убеждения, когато му било удобно, за бракоразвод не можело и дума да става. И нали знаете? Преди да успее публично да подаде молба за бракоразвод, брачната половинка му Бърни починала в автомобилна злополука.

Случайното съвпадане на нейната гибел предиздвикало хората да приказват. Както и идващите дейности на Маникс.

Маникс реагира необичайно на новия си статут на вдовец. Вместо да скърби за починалата си брачна половинка, той се сгодява за любовницата си, актрисата и танцьорка Тони Ланиър. Външните хора не можели да подценен събитията и веригата от събития. Скоро се популяризира шепот, че случаят с жена му може би не е един. Маникс в никакъв случай не се изправя публично пред обвинявания, само че слуховете се носят и до през днешния ден.

И въпреки всичко дали тази последваща връзка ще се окаже здравословна? Не тъкмо.

През 1951 година, откакто живее с Ланиър в продължение на доста години, Маникс най-сетне се дами за нея. Но във връзката им имало освен това, в сравнение с наподобява на пръв взор. В първия си брак Маникс е бил погрешната страна, само че в този момент и двамата са се съгласили да продължат аферите си през целия си брак. Всъщност през първата година от съюза им Ланикс стартира дълготрайна връзка с момче-играчка, което е с осем години по-младо от нея.

Изборът на Ланиър ще я води до парещи висоти на блаженството и ще я разбие в покруса.

Отвореният брак на Маникс и брачната половинка му е доста открит. От една страна, всички в Холивуд знаели, че нейният ухажор е не различен, а самият Супермен - Джордж Рийвс, звездата от телевизионния сериал " Приключенията на Супермен ". Тяхната връзка продължавала дълги години и изглеждала доброволна и функционална... първоначално.

Отношението на Маникс към Рийвс е изцяло изненадващо: Той е много великодушен към артиста от " Супермен ". Всъщност изпълнителният шеф на студиото дал позволение на брачната половинка си да купи и подреди дом за Рийвс. Тя също по този начин купува на обичания си кола, всичко това за сметка на Еди. Въпреки това злобата му също личи.

Когато Еди и законната му брачна половинка Тони пътувал, те постоянно пътували заедно в първа класа - до момента в който техните любовници седяха откъм гърба в икономичната класа. Но почакайте, има и още нещо.

Да се опише бракът на Маникс като чудноват, е меко казано. Еди и Тони спели в обособени спални, а сред тях имало червен килим, който Ланиър назова " Червено море ". В същото време любовницата на Еди, която изпълнявала двойна роля - и като прислужница, и като журналист на Джуди Гарланд, оставал в дома им.

Но в последна сметка съпружеското самодоволство на двойката щяло да има унищожителен край.

Един от най-прочутите случаи на Маникс е обвързван с Пол Бърн, изпълнителен шеф на студио и нов брачен партньор на екранната сирена Джийн Харлоу. През 1932 година управляващите намират безжизненото тяло на Берн в дома, който той споделя с Харлоу, и чиновниците бързо вземат решение, че холивудският предприемач се е самоубил. Мнозина обаче настояват, че това не е цялата история.

Смъртта на Берн е проблем за MGM по доста аргументи. Сред тях е странната детайлност, че преди Берн да насочи револвера към главата си, той се е съблякъл изцяло и е застанал пред огледало. Ако това е станело притежание на пресата, студиото щяло да се снабди с огромен скандал за една нощ. Само че това даже не било нещото, което ги плашело най-вече.

Може би най-големият проблем, с който се сблъсквал Маникс, бил фактът, че по времето, когато Берн се е оженил за Харлоу, той към този момент е бил женен за друга жена - а може би даже първата му брачна половинка е била тази, която е изстреляла патрона? Така или другояче, двуженството на Бърн щяло да съсипе имиджа на Харлоу, а MGM се тормозили, че в хода на следствието на случая пресата ще показа една от най-големите ѝ звезди като " другата жена ".

Така че Еди се погрижил MGM да не се трансформира в съпътстваща вреда под негово управление. Той направил това, което трябвало да направи.

Маникс не можел да разреши този въпрос да набере скорост. За да го ограничи, той подправи доказателствата на мястото на случая, с цел да се увери, че служителите на реда са постановили, че става дума за самонараняване. По този метод пресата нямало да желае да вникне в историята, а MGM и Харлоу щяха да отплуват допустимо най-чисто.

Цялата спекулация в Берн не е най-голямото прикритие, с което Маникс се оправя.

Заминаването на Бърн било голямо, само че Маникс манипулирал доказателствата ден след ден. Оказва се, че е имало и по-сочен скандал. В центъра на този скандал е една огромна холивудска икона - Джоан Кроуфорд. Години наред се носели клюки, че преди Крофорд да реализира популярност, тя явно се е снимала в " наследник " филм, наименуван " Кадифени устни ".

И въпреки всичко, макар че " Кадифени устни " евентуално е съществувал, никой не е съумял да го открие... можете ли да се досетите за какво?

Когато става въпрос за абсурда с Крауфорд, Маникс имал единствено една цел: Да откри и унищожи всяко копие на " Кадифени устни ". Твърди се, че е подхванал голямо търсене, с цел да реализира това, което е коствало на MGM много пари. Според един от източниците Маникс е трябвало да заплати 100 000 $ за главното копие. Но Маникс може и да не се е поддал толкоз елементарно.

Ако Маникс в действителност е чул тази голяма цена за " Velvet Lips ", не е наложително да е стиснал ръката си тъкмо тогава и там. Има сведения, че холивудският фиксмен може би фактически е преговарял нападателно за понижаване на цената до 25 000 $ благодарение на приятелите си от мафията в Ню Джърси и няколко добре премерени закани към изнудвачите.

1953-
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР