Холандският върховен съд потвърди решение от 2017 г., според което

...
Холандският върховен съд потвърди решение от 2017 г., според което
Коментари Харесай

Върховният съд в Холандия намали до 10% отговорността ѝ за клането в Сребреница

Холандският висш съд удостовери решение от 2017 година, съгласно което страната е отчасти виновна за гибелта на стотици мюже мюсюлмани, изгонени от база на Организация на обединените нации и екзекютирани в Сребреница от сили на босненските сърби, съобщи " Ройтерс ".

Според съда холандските мироопазващи сили (батальона, прочут като Dutchbat) е можело да им разрешат да останат в базата. Предавайки ги на босненските сръбски сили, те са улеснили гибелта им.

Така Dutchbat e " работил нелегално при евакуацията на 350 мъже ", отнемайки " шанса босненските сърби да не доближат до мъжете ", счита съдът.

Отговорността на холандската страна обаче е едвам 10% - по този начин съдът прави оценка вероятността бойците да предотвратят убийствата, заяви Би Би Си. Предишна оценка на холандски съд бе оценила отговорността на 30%.

 Върховният съд в Холандия понижи до 10% отговорността ѝ за клането в Сребреница
© Reuters

Аргументът бе, че не е несъмнено, че убитите щели да оцелеят, оставайки в базата, а шансът да загинат от оръжията на босненските сърби без значение от дейностите на миротворците бил към 70 на 100.

Сръбските сили, ръководени от Радко Младич, убиха близо 8000 мюсюлмански мъже и момчета през юли 1995 година, извършвайки най-ужасяващото етническо пречистване на европейска почва от Втората международна война насам. През 2007 година случилото се в Босна беше оповестено за геноцид. Две хиляди холандски бойци са служили като мироопазващи сили по това време в Босна. 100 000 души починаха, а 2.2 млн души останаха без дом. Освен това директно преди офанзивата над Сребреница градът е бил разгласен за " зона за сигурност " под протекцията на Организация на обединените нации.

Организация на обединените нации се употребява от правосъден имунитет, по тази причина решението се смята за извънредно. Това е и един от дребното случаи, при които страна, участваща в мироопазваща задача на Организация на обединените нации, е държана виновна за дейностите си по време на спор. През 2002 година отчет за ролята на Холандия в Сребреница докара до оставката на цялото държавно управление. Съдебното дело против холандската страна и Dutchbat се води от група на родственици на жертвите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР