- Хохохохо! - грубоватият смях разтърсва ранния автобус между летище

...
- Хохохохо! - грубоватият смях разтърсва ранния автобус между летище
Коментари Харесай

Стратегията FUD* или БГ журналисти пътуват из Европа

- Хохохохо! - грубоватият смях раздрусва ранния рейс сред летище Шарлероа и центъра на Брюксел. Източникът на гърлените звуци – Тео, както галено го назовават кръжащите като ято към него публицисти на заплата в разнообразни съмнителни български издания с още по-съмнителни притежатели, се забавлява на новината, че приемането на Истанбулската спогодба ще се забави. Въпреки че е издател на една от медиите, прокламиращи документа като пиедестал на българската народна власт, медийният екстаз по конвенцията се оказва поза, написа " Монитор ".

- Това за насилието над дами ли беше? - пита Тео. Утвърдителният отговор от спътниците му го въодушевява за анекдот. „ Мъж и жена, перничани. Първа брачна нощ. Младоженецът си изтърва нервите и хваща и ошамарва булката. На сутринта мъжът излиза на терасата и си мисли: „ Май прекаУих нощес “. В този миг благоверната му също си мисли: „ Еее, стабиУен излезе “. Хохохо!

- Има по-добър – включва се Светльо. Той съпровожда Тео в тройно качество – създател на един от присъдружните му вестници, нравоучител в Съюз на българските журналисти и ковач на журналистически фрагменти в Алма матер, а види се и аниматор на компанията – Пернишка женитба. Длъжностното лице афишира: „ Вече сте мъж и жена. Можете да ударите булката! Хахаха!

Забавалението на групичката е прекратено от мощен телефонен звън, на който дава отговор Светльо.

От Франс прес се обаждат. Написаха, че Пеевски държи 80% от разпространяването на медиите. Той им пратил опровергаване и желае да ги съди – рапортува той ситуацията на Тео и му предава апарата, с цел да изясни злощастната оповестена опорка на българската репортерка на Агенция Франс Прес.

Формално няма доказателства, само че е по този начин. - умело й декларира Тео и продължава със препоръките – Като се върнем от Брюксел, ще се свържем и ще го мислим.

Въпреки че не е сигурен в проекта за деяние, Тео се мъчи да успокои журналистката, която явно е пуснала материал, без да може да го потвърди и в този момент търси „ помощ от другар “. Затова излиза с революционно за публицистиката предложение - публикацията може към този момент да е оповестена, само че занапред да се направи инспекция за обстоятелствата. В последна сметка би трябвало да се направи опит да се потвърдят опорните точки. Все отново има заплаха истината да лъсне в съда. Минута по-късно дава финален съвет: „ Важното е да не покажеш, че си стресната “. И затваря телефона. Но е обезпокоителен. Ледът се пропуква. Събеседниците му също са леко разтърсени от извършения диалог. За утешение на редиците и за стягане на бойния дух, Тео излиза с нова концепция.

- Трябва да им използван на пеевските медии тактика FUD. Хохохо! Нали знаете какво е това – пита Тео и авторитетно реди: Fear, uncertainty, doubt. - На озадачените погледи на ятото изяснява, че всички интернационалните редакции и институции би трябвало да бъдат уверени, че противната страна е неприятна по презумция, без да е нужно всякога това да се потвърждава. В диалога се включва и Иван – наемник-писач, чорбаджия на тролове, a както лъсна от „ АРГОгейт “ и wannabe пълководец на компанията. Ценното при Иван е че има преден опит с други сходни опровержения на дезинформации и предлага в схемата да бъдат намесени и посланиците у нас.

Ето това е! - плеска се с наслада по челото Тео, блесват му очите и се сеща за заден вход, през който да влязат в непознатата задача – някогашен кадър на „ Дневник “ била пресаташе във френското посолство. Тео пуска нова заповед – да се свържат с нея, с цел да обработи посланика против „ враговете “ и да приказва с журналистката от Агенция Франс Прес. Успокоени, че са намерили по какъв начин да пуснат тактика FUD още веднъж в деяние компанията се връща към старите си занимания, чертаене на опорни точки за идната полемика за свободата на словото. Поредната висока естрада, от която ползват стратегиятa FUD за очерняне без доказателства.

Този роман може да звучи като фейлетон, само че участниците в него са действителни лица, които се пробваха да приложат тактиката FUD по време на полемика в Брюксел за свободата на медиите у нас, проведена с техни лектори от Европейския център за свободата на медиите, основан в Лайпциг.

*Стратегия за дезинформация, употребена в пропагандата, черния пиар и маркетинга. Буквално значи “Страх, неустановеност, подозрение “. Целта на тактиката е да се хвърли сянка върху продукта на съперника, когато твоят личен не е конкурентоспособен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР