Хм, дори само ароматът на кафе е способен да ви

...
Хм, дори само ароматът на кафе е способен да ви
Коментари Харесай

Какво се случва, когато пием кафе на празен стомах

Хм, даже единствено ароматът на кафе е кадърен да ви накара да скочите от леглото и незабавно да си сипете чаша от топлата напитка. На множеството от нас денят им стартира точно с нея и това е първото, което вършим, още преди да сме измили очите или зъбите си. Камо ли да сме поставили нещо в устата си.

Просто кафето ни притегля с неудържимата си мощ и считаме, че без него не можем да стартираме бодро деня си. Оказва се обаче, че това не е тъкмо по този начин, да не кажем, че даже е много надалеч от истината. Ето какво се случва, когато пиете кафе на празен корем!

1. Всъщност, без значение дали е на празен или на цялостен корем, не е кафето това, което ни разсънва заран. Реално ни разсънва така наречен хормон на напрежението, прочут като кортизол, който играе ролята на регулатор на чувството ни за денонощно. Той е оня, който подсказва на организма ни, че с настъпването на нощта е време да ни се доспи, а когато настава утрото, ние би трябвало да сме подготвени за справяне с идните ни задания и да се разсъним. Нивата на кортизол са най-високи точно към 8-9 часа, когато той ни прави бодри. А какво прави кафето? Намалява неговите равнища.

2. Това е единствено едната страна на въпроса. Когато пием кафе на празен корем обаче, то провокира неспокойствие на стомашната ни лигавица. Като прочетете това, незабавно бихте сграбчили някоя бисквитка, кифличка или кроасан, с цел да избегнете раздразнението. Да, ще го избегнете, само че няма да помогнете по никакъв метод на визията си - прекомерно доста калории. По-добре е преди кафето да си приготвите един здравословен сандвич от пълнозърнест самун и да го консумирате дружно с фреш. До кафето има време.

 Яжте нещо преди да пиете кафе

3. Дори и да си миете зъбите всяка вечер по 10 минути, то няма когато се разсъните, да не усещате неприятна миризма в устата си. Това се дължи на храносмилателните сокове, които се появяват заран, когато към момента нищо не сте хапнали. Не си мислете, че кафето ще усъвършенства обстановката. По-добре закусете на мира и измийте зъбите си. Оставете кортизола да си каже думата, а към чашата с кафе посегнете чак в интервала 9.30 - 11.30 ч. Идеален вид - към 10. 30 ч. Тогава равнищата на кортизол към този момент ще са ниски и кафето в действителност ще ви подейства добре. Но постоянно откакто сте закусили пълноценно, а не да пиете кафе на гладен корем.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР