Хималайските ледници се топят с изключителна скорост …Експерти, изучаващи обхвата

...
Хималайските ледници се топят с изключителна скорост …Експерти, изучаващи обхвата
Коментари Харесай

Хималайските ледници се топят с изключителна скорост

Хималайските ледници се топят с изключителна скорост …Експерти, учещи обсега на хималайските ледници по време на Малкия ледников интервал, откриват, че те губят лед 10 пъти по-бързо през последните 20 години.Ново изследване предизвестява, че хималайските ледници се топят с “изключителна скорост “, която в даден миг може да заплаши водоснабдяването на милиони хора в Азия. Проучването открива, че през последните години хималайските ледници понижават доста по-бързо от ледниците в други елементи на света, което води до повишение на морското ниво.Това ускорение на топенето има последствия за милиони хора, които зависят от огромните азиатски реки за храна и сила, в това число Брахмапутра, Ганг и Инд. Хималайската планинска верига, постоянно наричана Третия полюс, е дом на третата по величина ледена завивка в света след Антарктида и Арктика.Един от създателите на новото проучване – доктор Саймън Кук, старши учител по география и екологични науки в Университета в Дънди, споделя, че хората в района на Хималаите към този момент виждат плашещите промени.Кук декларира:
„ Това изследване е последното удостоверение, че тези промени се форсират и ще имат доста влияние върху цели страни и райони. “

 1 - Хималайските ледници се топят с изключителна скорост
За проучването екипът реконструира размера и ледените повърхности на 14 798 хималайски ледника по време на Малкия ледников интервал и по-късно ги съпоставя с границите на ледника в този момент. Четете още: Изследователи предизвестяват, че земната биосигурност е застрашена  Малкият ледников интервал продължава от XVI до XIX век сл. Хр. По това време реките замръзват, а посевите са унищожени.Изследователите пресмятат, че ледниците са изгубили към 40 % от площта си през това време. През този интервал те изгубват и от 390 куб. км до 586 куб. км лед – еквивалент на целия лед, съдържащ се в централноевропейските Алпи, Кавказ и Скандинавия, взети дружно.Екипът пресмята, че водата, освободена от това размразяване, е повишила морското ниво в международен мащаб.  Хималайските ледници са склонни да губят маса по-бързо в източните райони, в това число източен Непал и Бутан на север от основния вододел. Проучването допуска, че тази смяна евентуално се дължи на разликите в географските характерности от двете страни на билото и тяхното взаимоотношение с атмосферата, което води до разнообразни метеорологични модели.

 2 - Хималайските ледници се топят с изключителна скорост
Хималайските ледници се свиват по-бързо там, където приключват в езера, които имат голям брой затоплящи резултати, а не там, където свършват на сушата. Броят и размерът на тези езера се усилват, тъй че може да се чака по-нататъшно ускорение на загубата на маса. По същия метод ледниците, на чиято повърхнина има доста количество естествени боклуци, губят маса по-бързо.Съавторът на проучването – доктор Джонатан Каривик, от Училището по география на Университета в Лийдс, споделя:„ Това ускорение на скоростта на загубите се е случило единствено през последните няколко десетилетия и съответствува с провокираното от индивида изменение на климата.Въпреки, че би трябвало да действаме незабавно, с цел да понижим и смекчим въздействието на антропогенното изменение на климата върху ледниците и реките, захранвани от стопени води, моделирането на това влияние върху ледниците би трябвало също да вземе поради ролята на фактори като езера и парчета. “ Хималайският район обгръща страните от Бутан, Китай, Индия, Непал и Пакистан, и е прочут с най-високата планина в света – Еверест. Според Световния фонд за дивата природа този район има най-голямата централизация на лед на Земята, без да се броят полярните шапки, и създава към 86 милиона кубически метра вода годишно.Новото проучване, оповестено в Scientific Reports, може да прочетете ТУК.Като четец на HiddenTruth, Ви каним да се присъедините към общността на HiddenTruth.site в формалните Facebook групи и страници, с цел да обсъждате загадки, просвета и настоящи въпроси с мислещи хора от целия свят.
Източник: hiddentruth.site

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР